Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Príval migrantov do Talianska sa spomalil: Napriek tomu sú ich stále tisíce

Utečenci v Ríme
Utečenci v Ríme (Zdroj: SITA/AP/Andrew Medichini)

RÍM - Do 4. júla tohto roku tohto roka prišlo do Talianska po mori celkovo 16.687 migrantov, čo predstavuje pokles o 80,4 percenta oproti tomu istému obdobiu v roku 2017. Vyplýva to z tlačovej správy, ktorú vo štvrtok poskytlo talianske veľvyslanectvo v Bratislave.

Až 69 percent z celkového počtu týchto osôb prišlo z územia Líbye, ďalších 20 percent z Tuniska a šesť percent z Turecka. Cez Tunisko pritom prichádzajú najmä osoby z Pobrežia Slonoviny, Kamerunu, Iraku a Alžírska. Napriek dramatickému poklesu migračných tokov zostáva taliansky systém prijímania utečencov - ktorý musí spracovávať tisíce žiadostí o azyl - naďalej pod silným tlakom, opisuje citovaná správa situáciu.

Najnovšia pravidelná mesačná správa tiež uvádza, že čoraz viac migrantov využíva tzv. západnú stredomorskú cestu a cestu po Atlantickom oceáne. Títo migranti sú v prevažnej miere z Maroka, Alžírska, Guiney a Mali. Od začiatku roka vykonali talianske lode 35 percent záchranných operácií v strednej časti Stredozemného mora. Zahraničné vojenské jednotky uskutočnili štyri percentá z nich, misia Európskej únie EUNAVFOR Med 15 percent a mimovládne organizácie 41 percent. Líbyjská pobrežná hliadka zachránila a vyložila na líbyjskom pobreží 10.000 migrantov.

Pokiaľ ide o počet žiadateľov o medzinárodnú ochranu, do 29. júna o ňu v Taliansku požiadalo 33.534 ľudí, čo je o 54 percent menej než v tom istom období roku 2017. V Nemecku to bolo 70.150 žiadateľov, vo Francúzsku 63.130, v Grécku 30.200 a v Španielsku 24.000.

Viac o téme: MigrantiTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu