Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kritická situácia v Kamerune: Vyvražďovanie civilistov, 180 tisíc ľudí opustilo svoje domovy

Prezident Paul Biya
Prezident Paul Biya (Zdroj: SITA/Lintao Zhang/Pool Photo via AP, File)

DAKAR - Násilnosti medzi kamerunskými vládnymi silami a anglofónnymi separatistami prinútili od decembra minulého roku viac ako 180.000 ľudí, aby ušli zo svojich domovov. Vo svojej novej správe o tom informovala ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW), ktorá obe strany obvinila zo závažného zneužívania civilistov.

Obavy, že kríza v Kamerune by sa mohla vystupňovať, rastú - aj v súvislosti s tým, že v októbri sa v tejto krajine uskutočnia prezidentské voľby. Prezident Paul Biya (85), ktorý je pri moci od roku 1982, deklaroval, že v nich bude opäť kandidovať. Situácia v oblasti ľudských práv v Kamerune, kde väčšina obyvateľstva hovorí po francúzsky, sa výrazne začala vyostrovať koncom roku 2016 a "môže sa ešte zhoršiť," varovala Mausi Segunová, riaditeľka HRW pre Afriku.

Podľa Segunovej je potrebná medzinárodná akcia, aby sa dosiahlo, že obe strany budú chrániť civilistov a vydajú justícii osoby zodpovedné za spáchané zločiny. Severozápad a juhozápad Kamerunu čelí nepokojom od roku 2016, keď tamojší učitelia a právnici zvolali demonštrácie, na ktorých žiadali rešpektovanie anglického vzdelávacieho a justičného systému v ich prevažne anglojazyčných regiónoch.

V anglicky hovoriacom regióne Nguti ležiacom na juhozápade krajiny tamojší separatisti bojujú za nezávislý štát. Kritizujú údajnú diskrimináciu anglicky hovoriaceho obyvateľstva francúzsky hovoriacou väčšinou a vlani 1. októbra tam preto symbolicky vyhlásili nezávislý štát "Ambazónia". Vláda na tieto separatistické nepokoje, sprevádzané aj násilím, reagovala tiež silou.

HRW vo svojej správe uvádza, že vládne sily "vraždili civilistov, používali proti demonštrantom neprimeranú silu, mučili a týrali ľudí podozrivých z podpory separatistov a v niektorých dedinách podpálili stovky domov". HRW, ktorá sa vo svojej správe odvoláva aj na satelitné snímky, upozorňuje, že napriek provokáciám separatistov by vláda nikdy nemala útočiť na civilistov a podpaľovať dediny.

HRW žiada, aby Kamerun umožnil nezávislým pozorovateľom a Úradu OSN pre ľudské práva návštevu v problematických regiónoch. V reakcii na správu HRW vláda odsúdila separatistické útoky a obhajovala svoje bezpečnostné sily, pričom uviedla, že všetky údajné ukrutnosti sú predmetom vyšetrovania.

Viac o téme: DemonštrácieCivilistiVraždenieAfrikaKamerunDakar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu