Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Sýria má v tom jasno: Z odchodu utečencov z krajiny viní Európu!

Migranti na ostrove Lesbos.
Migranti na ostrove Lesbos. (Zdroj: SITA)

DAMASK - Sýrsky minister informácií Umrán Zuabí sa nechal počuť, že Európa by mala niesť plnú zodpovednosť za prúd sýrskych utečencov plynúci na starý kontinent. V zriedkavom komentári z Damasku uviedol, že utečenci unikajú prevažne z oblastí obsadených súpermi vlády prezidenta Bašára Asada vrátane Islamského štátu.

Zuabí, ktorého citovali sýrske štátne médiá, povedal, že európske krajiny "poslali teroristov" do Sýrie a uvalili na sýrsky národ ekonomické sankcie. Musia preto prevziať zodpovednosť za svoju protisýrsku politiku.

Informovala o tom agentúra AP. Európske krajiny ostro kritizujú Asadovu vládu. Tisíce bojovníkov z celého sveta vrátane Európy prišli do Sýrie bojovať v extrémistických skupinách, ako je Islamský štát, proti vládnym silám. Zuabí povedal, že "ktorýkoľvek Sýrčan v cudzine sa môže vrátiť do vlasti, kedykoľvek bude chcieť".

Bezpečnostná rada súhlasí s hľadaním páchateľov chemických útokov v Sýrii

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov súhlasí s vytvorením medzinárodného vyšetrovacieho orgánu, ktorý bude môcť určovať zodpovednosť za chemické útoky v Sýrii. Informovala o tom agentúra AP, ktorá sa odvoláva na nemenovaného diplomata pôsobiaceho v rade.

Podľa zdroja AP žiadny z členov BR OSN nenamieta voči listu, ktorý by mali ešte včera (newyorského času) odoslať generálnemu tajomníkovi OSN Panovi Ki-munovi. Vyjadrujú v ňom podporu jeho odporúčaniam týkajúcim sa vytvorenia spoločného vyšetrovacieho mechanizmu OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) so sídlom v Haagu.

V prípade naplnenia tohto zámeru pôjde o prelomový krok a ukážku zriedkavej spolupráce medzi Spojenými štátmi a Ruskom v otázke Sýrie, konštatuje AP. Bezpečnostná rada ešte začiatkom augusta prijala rezolúciu s cieľom postihovať páchateľov útokov chemickými zbraňami v Sýrii.

Napriek neschopnosti zhodnúť sa v otázkach ukončenia sýrskej občianskej vojny pripravili Rusko a USA v septembri 2013 spoločný plán zneškodnenia chemických zbraní v Sýrii. OPCW, ktorá dozerala na jeho plnenie, má tiež mandát preverovať informácie o chemických útokoch v Sýrii, rovnako ako samotná OSN však doteraz nemohla určovať, kto je za ne zodpovedný.

Spojené štáty vyvíjali tlak na BR OSN, aby umožnila postihovateľnosť chlórových útokov, ktoré sa údajne v Sýrii stále odohrávajú. Chlór totiž nie je oficiálne považovaný za bojovú látku a Sýria ho preto nemusela deklarovať v rámci zneškodňovania svojho chemického arzenálu. Bojové látky údajne použila tiež extrémistická skupina Islamský štát ovládajúca veľké časti Sýrie a Iraku.

Viac o téme: UtečenciSýriaEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu