Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Švédsko si pozvalo ruského veľvyslanca pre vyhrážky: V tomto potrebuje poradiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Švédsko si dnes pozvalo ruského veľvyslanca, aby vysvetlil štvrtkové slová hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí. Povedala, že akékoľvek rozhodnutie Švédska o vstupe do NATO by malo "vojenské, politické a zahraničnopolitické dôsledky", ktoré by prinútili Rusko reagovať.

"Nie je prijateľné vyhrážať sa," povedala reportérom švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová. "Sme nezávislá krajina, ktorí prijíma nezávislé rozhodnutia o svojej bezpečnostnej politike," citovala ju agentúra Reuters. Švédsko má čoraz viac obavy z činnosti Ruska na Ukrajine a z jeho vojenských aktivít v Pobaltí. Švédsko nie je členom NATO, je však blízkym spojencom aliancie a pravidelne sa zúčastňuje na jej vojenských cvičeniach.

Zhoršujúca sa bezpečnostná situácia vo východnej Európe viedla k nárastu výziev, aby sa Švédsko a susedné Fínsko, ktoré zdieľajú 1300 kilometrov hraníc s Ruskom, formalizovali svoj vzťah s NATO. Obe severské krajiny zvýšili vzájomnú vojenskú spoluprácu aj spoluprácu s NATO, ale podpora vstupu do NATO medzi občanmi zostáva v oboch krajinách relatívne nízka.

Švédsko si pozvalo ruského
Zobraziť galériu (2)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu