Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Budeme voliť elektronicky? Otázkou zostáva bezpečnosť

Chýba vraj základný prejav vôle - vstanem a idem
Chýba vraj základný prejav vôle - vstanem a idem

BRATISLAVA - Žiadna politická strana voľby cez internet striktne neodmieta. Problém vidia najmä v bezpečnosti systému hlasovania, čo vedia k spochybneniu slobodných a demokratických volieb.

Most-Híd
Most-Híd podporí možnosť zavedenia internetových volieb na Slovensku len v prípade, ak bude zaručená 100-percentná bezpečnosť systému hlasovania. "Mňa nezaujíma, či to bude už v roku 2016 alebo skôr. Dôležité pre nás je, a to je základná podmienka, že tam bude taká bezpečnosť systému, aby nevznikli nejaké pochybnosti o tom, že sa niekto doňho mohol nabúrať a zneužiť," povedal predseda strany Béla Bugár. Internetové hlasovanie je pritom podľa neho dobrým spôsob ako prilákať k voľbám aj mladých ľudí.

KDH
Zdržanlivejší postoj k elektronickým voľbám má aj predseda KDH Ján Figeľ. Poukazuje na to, že Slovensko sa už stretlo s ohrozením bezpečnosti, keď sa hackeri v roku 2006 nabúrali do Národného bezpečnostného úradu. Pri voľbách by takáto situácia podľa neho mohla znamenať spochybnenie slobodných a demokratických volieb. "Internet by mal napomáhať volebným procesom, kampani, informovanosti voličov, ale samotný proces sa mi javí natoľko rozhodujúci a citlivý, že by som bol veľmi opatrný realizovať ho cez počítač. Zároveň tá občianska spoločnosť potrebuje aj ten základný prejav vôle - vstanem a idem s ostatnými do volebnej miestnosti," poukázal Figeľ.

Smer-SD
Opozičný Smer-SD voľby cez internet neodmieta. Jeho podpredseda Robert Kaliňák však poukazuje, že aj po zákonnej úprave nejde vôbec o takú jednoduchú zmenu, ako sa môže zdať. "Všetci si myslia, že to je, ako keď si otvoríte internetovú stránku SME, tak si otvoríte aj volebnú stránku, ale to tak nie je... Vyžaduje si to verifikácie, urobiť všetkým elektronický podpis, naučiť s tým všetkých pracovať, až potom k tomu môžete prejsť. Ale, samozrejme, nás to určite čaká a netreba sa tomu vyhýbať," povedal.

SDKÚ-DS
Hoci SDKÚ-DS mala elektronické voľby vo svojom programe už v roku 2010, jej poslanec Miroslav Beblavý poukazuje, že hlasovanie cez internet má svoje slabiny aj mimo virtuálneho priestoru. "Otvárajú sa viaceré otázky z hľadiska bezpečnosti volieb, najmä z hľadiska falšovania a kupovania hlasov, ktoré by internetové voľby mohli uľahčiť," povedal Beblavý. V princípe však strana takúto zmenu podporuje a verí, že reálny je aj termín riadnych parlamentných volieb v roku 2016. "Jedine, čo by tomu mohlo zabrániť, sú finančné náklady, keby to malo byť veľmi drahé, ale ja osobne nevidím dôvod, aby to tak bolo," dodal.

SNS
SNS tému internetových volieb nevníma ako kľúčovú. Prijatie takejto zmeny si podľa nej vyžaduje politický konsenzus viacerých strán. "My sme určite otvorení diskusii na túto tému, lebo záleží na podmienkach a na systéme, a podľa toho by sme sa rozhodli, či takúto tému a takéto riešenie by sme podporili," uviedla hovorkyňa strany Jana Benková.

SaS
Tradične najväčším zástancom elektronických volieb na slovenskej politickej scéne je SaS. Zmenu sa snažila presadiť aj prostredníctvom neúspešného referenda v septembri 2010. "Ja si myslím, že nie je nejaký veľký politický odpor voči tomu, aby sa mohlo cez internet voliť. Základ však je, aby kritická masa na strane politickej aj odbornej verejnosti uverila tomu, že je to technicky realizovateľné," poukázal člen poslaneckého klubu liberálov Martin Poliačik. Podľa neho tak nič nebráni tomu, aby voľby s možnosťou hlasovania cez internet prebehli na Slovensku už v roku 2016.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu