Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

O voľbu poštou žiada zatiaľ 633 zahraničných Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - O možnosť voliť poštou v marcových parlamentných voľbách požiadalo zatiaľ 633 zahraničných Slovákov. Ide o občanov dlhodobo žijúcich v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Ak zahraniční Slováci chcú hlasovať vo voľbách museli najneskôr dnes požiadať o zápis do osobitného zoznamu voličov, ktorý vedie miestny úrad v bratislavskej Petržalke.

Ako pre agentúru SITA ďalej uviedla Denisa Paulenová z oddelenia organizačných vecí Miestneho úradu Mestskej časti Bratislava-Petržalka, v rámci ktorého je zriadený špeciálny okrsok len pre voličov - občanov SR s trvalým pobytom v inom štáte, dôležité je, aby žiadosti o hlasovanie poštou prišli na úrad poštou najneskôr dnes alebo e-mailom do dnešnej polnoci. Preto bude konečné číslo jasné v pondelok. Na žiadosti, čo prídu úradu neskoršie, sa nebude prihliadať.

Paulenová zdôraznila, že žiadosti od zahraničných Slovákov poslané e-mailom na adresu denisa.paulenova@petrzalka.sk musia obsahovať čestné vyhlásenie voliča o tom, že nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, fotokópiu cestovného dokladu (osobné údaje) alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve. E-mailom môžu voliči posielať žiadosti do 24:00. Jednotlivé dokumenty musia byť naskenované.

Najviac žiadostí zatiaľ prišlo z Českej republiky, USA, Kanady a rôznych európskych krajín. Záujem prejavili aj voliči zo vzdialenejších alebo nezvyčajnejších krajín - z Austrálie, Mexika, Spojených arabských emirátov, Juhoafrickej republiky alebo Libanonu, dodala Paulenová.

V roku 2006 zaevidoval úrad v Petržalke 641 žiadostí na voľbu poštou a v roku 2010 to bolo 570 žiadostí. Celkový počet voličov, čo chcú hlasovať poštou zo zahraničia, však bude vyšší. Hlasovať totiž môžu aj tí, ktorí žijú na Slovensku, ale vopred vedeli, že v deň volieb sú v zahraničí a požiadali o to vopred obec, kde majú trvalý pobyt. Hlasovať aj zo zahraničia sa dá vo voľbách do Národnej rady SR po tretí raz. Po prvý raz to bolo v roku 2006, keď túto možnosť využilo spolu 3 427 občanov, a druhýkrát v roku 2010, vtedy z cudziny poslalo obálku so svojím hlasom 5 861 občanov a tvorili 0,22 % z hlasov.

Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 10. marca 2012. O hlasy občanov sa chce uchádzať 26 politických subjektov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu