Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko je o krok bližšie k elektronickým voľbám

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zavedenie nového informačného systému na Štatistickom úrade SR (ŠÚ SR), ktoré je plánované na 16. apríla 2013, bude prvým krokom v postupnej elektronizácii volieb na Slovensku.

"Momentálne tým prvým krokom je to, aby sa všetky úkony volebného procesu dali kontrolovať a spracovávať elektronicky,“ povedala na tlačovej konferencii predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová. "Tento systém nie je o tom, aby volič mohol odkiaľkoľvek cez internet odovzdať svoj hlas kandidátovi alebo politickej strane,“ zdôraznila predsedníčka.

Podľa jej slov sa elektronizácia bude zatiaľ týkať iba procesov spojených so zberom a spracovaním dát pri voľbách. "Odovzdávanie hlasov cez internet je problém politický a musí sa riešiť legislatívne", dodala Benkovičová. Prioritou systému je urýchliť procesy, zabrániť duplicitám, chybám a zabezpečiť transparentnosť celého priebehu volieb.

Okresné volebné komisie musia doručovať volebné zápisnice na štatistický úrad v tlačenej forme, čo je časovo veľmi náročné. Vďaka novému informačnému systému ich bude mať ŠÚ SR k dispozícii takmer okamžite, čo mu umožní spracovať výsledky volieb rýchlejšie a bez možnosti pochybenia. Zákon neudeľuje komisiám povinnosť zhotovovať elektronické zápisnice. Podľa vyjadrenia predsedníčky ŠÚ SR si tak zavedenie nového informačného systému vyžiada aj množstvo legislatívnych úprav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu