Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Občianske preukazy s čipom: Kľúč ktorý zatiaľ nikam nepasuje

Zobraziť galériu (3)

BRATISLAVA - Slovensko stále zaostáva za krajinami, ktoré sprístupňujú služby občanom prostredníctvom elektronickej komunikácie. Dôležitým medzníkom majú byť nové čipové identifikačné karty, ktoré by sa mali začať vydávať už o dva tri mesiace.

Elektronická identifikačná karta má pomôcť znížiť byrokraciu, šetriť čas občanov, zrýchliť a zefektívniť komunikáciu s úradmi. Rozmenené na drobné, v krátkej budúcnosti by mali byť zmena trvalého pobytu, registrácia vozidla, prihlásenie sa na úrad práce atď. prístupné prostredníctvom internetu, bez potreby osobne navštíviť úrady.

K tomu je ale potrebná jednoznačná autentifikácia a identifikácia občana, aby úrad vedel s kým komunikuje. Elektronická identita bude preto uložená v čipe občianskeho preukazu. Budú tam rovnaké údaje, ktoré sa v súčasnosti zapisujú do občianskeho preukazu - meno, adresa trvalého pobytu, dátum narodenia, ale aj údaje o krvnej skupine či získanom vzdelaní.

Dnes sa niektoré e-služby podarilo dostať na pošty v rámci projektu Integrované obslužné miesta. „IOM“ predstavujú najpohodlnejší spôsob ako z jediného miesta komunikovať s úradmi a inštitúciami  za profesionálnej pomoci špeciálne školeného personálu. Ide teda o pomôcku občanom, ktorí napríklad z dôvodu nedostatočného technického vybavenia alebo nedostatku technických zručností nemôžu zatiaľ sami využívať e-služby verejnej správy. Zatiaľ sú len dve takéto pracoviská, v Trenčíne a v Bratislave, kde si môžete vybaviť výpis z Obchodného registra na právne služby alebo overenie originality a odpis elektronických údajov z Osvedčenia o evidencii vozidla.

Občianske preukazy s čipom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Dve služby na dvoch miestach môže znieť ako žart, ale je to realita informatizácie štátnej správy na Slovensku v roku 2012! Slovenská pošta sľubuje do roku 2014 zriadiť 800 podobných pracovísk, kde za pár minút a za pár eur, teda menej ako zaplatíte za kolky na úradoch vybavíte zmenu priezviska pri sobáši alebo rozvode, nahlásenie úmrtia, zmenu  bydliska a podobne.

Údaje z občianskeho preukazu sa budú snímať čítačkou a zadaním bezpečnostného osobného kódu čo bude kombinácie 6-10 čísiel. Aby sa predišlo zneužitiu údajov, oprávnení poskytovatelia služieb, dnes napríklad Slovenská pošta, budú musieť mať príslušný certifikát. Zatiaľ  nie je špecifikované aké čipy budú v nových identifikačných kartách použité. Podľa toho budú musieť mať pracoviská čítačky buď bezkontaktné, alebo známe štrbinové. Cenový rozdiel pri tom nie je nezanedbateľný pri množstve niekoľko tisíc kusov.

Občianske preukazy s čipom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Legislatívne sa na elektronizáciu verejnej správy Slovensko pripravuje už viac ako dlho. Všetci politici svorne zdôrazňujú dotvorenie zákona o e-Governmente. "Aby sa už definitívne a jasne vydláždila cesta vzhľadom na krátky čas a aby bolo jasné, ako projekty budú medzi sebou súvisieť a uzavrieť túto metodickú a logickú časť," povedal dnešný minister dopravy Ján Počiatek ešte na predvolebnom okrúhlom stole o informatizácii, ktorý zorganizovala IT Asociácia Slovenska.

Dnes opozičné KDH je tiež za dokončenie legislatívy. "Strategické dokumenty sú už rozpracované a skôr ide o to ich zrealizovať. Jedným nástrojom, ktorý môže urýchliť ich realizáciu, je legislatívne podporiť ich implementáciu," povedal šéf Konzília KDH Peter Mach s tým, že treba pripraviť zákon o e-Governmente a centralizovať riadenie projektov.

Aj SDKÚ-DS považuje za dôležitú prípravu zákona o e-Governmente, ktorý by mal zjednodušiť služby pre občanov a podnikateľov. "Chceli by sme dospieť k stavu, kedy zákazník, občan alebo podnikateľ len jedenkrát zdieľa údaj s orgánmi štátnej správy, a tie sú povinné si ho zdieľať navzájom," uviedol poslanec za uvedenú stranu Ivan Štefanec. Samotné jednotné riadenie by podľa neho bolo príležitosťou na zlepšenie v tejto oblasti, lebo e-Government sa ešte nepodarilo dostať pod jednu strechu. "Zjednotenie kompetencií pomôže predovšetkým rýchlejšej realizácii služieb e-Governmentu," predpokladá Štefanec.

V tejto súvislosti treba pripomenúť, že Ministerstvo financií minulej vlády zrušilo finančný príspevok z eurofondov pre projekt Ústredného portálu verejnej správy (ÚPVS) v hodnote takmer 50 mil. eur. Projekt mal byť podľa vtedajšieho šéfa rezortu Ivana Mikloša predražený takmer trojnásobne, pričom samotné obstarávanie malo byť podľa zistení Úradu pre verejné obstarávanie netransparentné. Pravidlá verejnej súťaže boli totiž podľa ministra nastavené tak, že bola znemožnená širšia súťaž a zákazka bola šitá na mieru konkrétnej firme. Víťazom verejného obstarávania sa stalo konzorcium vedené spoločnosťou SWAN, ktorá uviedla, že v prípade, ak štát od zmluvy na projekt ústredného portálu odstúpi bez akejkoľvek analýzy, bude žiadať náhradu škody vo výške 18,4 mil. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu