Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žiadna panika: Slovnaft a Transpetrol zachraňujú Európu pred výpadkom ropy, majú vraj riešenie!

Slovnaft a Transpetrol zrejme zachránia prísun ropy do Európy. Zobraziť galériu (4)
Slovnaft a Transpetrol zrejme zachránia prísun ropy do Európy. (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Henrich Mišovič, Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Vo včerajších poobedných hodinách zasiahla východnú európu vážna správa o tom, že dodávky ruskej ropy, bez ktorej sú viaceré priemyselné podniky bezmocné, boli pozastavené, pričom problém nastal na území Ukrajiny, kde nedošlo k úhrade poplatkov za transport ropy. Kým včera sa tento problém javil ako veľká katastrofa pre európske krajiny, dnes sa zdá, že ich zachránia práve Slováci.

NAŽIVO Richard Sulík k pozastaveniu toku ropy cez ropovod Družba:

Aktualizované 11:26

Slovenská rafinéria Slovnaft po súhlase Ukrajiny a Ruska zaplatila tranzitné poplatky za prepravu ropy južnou vetvou ropovodu Družba. Očakáva preto, že v najbližších dňoch budú dodávky ropy obnovené. Informoval o tom hovorca Slovnaftu Anton Molnár. "Ukrajinská prepravná spoločnosť pozitívne zareagovala na návrh spoločností Slovnaft a MOL uhradiť tranzitné poplatky za prepravu ropy južnou vetvou ropovodu Družba. Slovnaft už platbu uskutočnil na účet spoločnosti a očakáva, že na základe toho sa v najbližších dňoch dodávky ropy obnoví. S daným riešením súhlasila aj ruská strana," uviedol Molnár.

O výpadku toku vedia už pár dní

Problém s pozastaveným prítokom ropy potvrdila samotná rafinéria Slovnaft. "Môžeme potvrdiť, že preprava ropy cez ropovod Družba je niekoľko dní pozastavená. Podľa našich informácií sa vyskytli technické problémy na úrovni bánk v súvislosti s platbami za tranzitné poplatky z ruskej strany. Výrobný proces v rafinérii aktuálne funguje bez prerušenia a zásobovanie trhu je plynulé," povedal hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Žiadna panika: Slovnaft a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Majú plán, zachránia Európu?

Slovnaft však v žiadnom prípade neklesá na duchu a s pokojom Angličana sa chcú postarať o to, aby sa dodávky do Európy čoskoro obnovili. "Bratislavská rafinéria v úzkej spolupráci s národným prepravcom, spoločnosťou Transpetrol, ako aj v súčinnosti ministerstvom hospodárstva SR využíva na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme. Spoločnosť Slovnaft, ako aj spoločnosť MOL, iniciovala diskusiu s ukrajinskou aj ruskou stranou o možnosti zaplatenia tranzitného poplatku zo strany MOL-u resp. Slovnaftu, ktorý by umožnil obnovenie dodávok ropy. Slovnaft očakáva odpoveď na daný návrh. V prípade pozitívneho prístupu z oboch strán, dodávky by mohli byť obnovené do niekoľkých dní," vyhlásil Slovnaft cez svojho hovorcu Molnára.

Žiadna panika: Slovnaft a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Prítok ropy je pozastavený, finálna dohoda však nie je

Ruská ropa na Slovensko v súčasnosti neprichádza. Potvrdil to prepravca Transpetrolu, podľa ktorého je dôvodom pozastavenie prepravy ropovodom Družba ukrajinskou spoločnosťou UkrtTransNafta. Zastavenie dodávok ropy sa tak týka Slovenska, Maďarska a Česka, ktoré sú napojené na južnú vetvu ropovodu Družba prechádzajúcu cez Ukrajinu. Rusko cez túto vetvu dodáva približne 250.000 barelov ropy (1 barel = 159 litrov) denne.

archívne video

Richard Sulík o výnimkách pre Slovensko v rámci dohody EÚ o úspore plynu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Žiadna panika: Slovnaft a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Hlavnými odberateľmi sú maďarská spoločnosť MOL vrátane slovenskej rafinérie Slovnaft a Unipetrol kontrolovaný firmou PKN Orlen. Dodávky do Poľska a Nemecka cez územie Bieloruska však pokračujú bez zmien. Výrobný proces v rafinérii aktuálne funguje bez prerušenia a zásobovanie trhu je plynulé. "Dohoda sa zatiaľ nezrodila," vyjadrila sa pre český portál Novinky.cz spoločnosť MOL.

Spoločnosť Transnefť obnovila dodávky ropy južnou vetvou ropovodu Družba

Ruská spoločnosť Transnefť obnovila dodávky ropy južnou vetvou ropovodu Družba, ktorá vedie na Slovensko, do Maďarska a do Česka. S odvolaním sa na vedenie ruského podniku o tom informovala agentúra RIA. Južná vetva bola mimo prevádzky od minulého týždňa, keď Ukrajina tranzit zastavila. "Čerpadlá pumpujú, zapli sme ich o 16:00," povedal ruskej agentúre Igor Djomin z vedenia Transnefti. Tá je monopolným prevádzkovateľom ropovodov v Rusku.

Ropa je už na Slovensku 

 

ROPA UŽ JE NA SLOVENSKOM ÚZEMÍ :-)

Posted by Richard Sulik on Wednesday, August 10, 2022
Viac o téme: DohodaRopaRuskoTranspetrolUkrajinaDružbaSlovnaftAnton Molnár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu