Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Motoristi majú opäť dôvod na radosť: Ceny pohonných hmôt výrazne klesli! Takto lacno sme netankovali už mesiace

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Motoristi opäť raz môžu oslavovať. Po dlhých týždňoch stúpania cien pohonných hmôt sa totiž karta obrátila a ceny sa tlačia nadol. Pred dvomi týždňami klesli ceny pod 1,9 eura za liter, dnes dokonca aj pod 1,8 eura za liter. Pozrite sa, aké sú ceny na rôznych čerpacích staniciach!

Motoristov posledný pracovný týždeň čakalo prekvapenie. A to bolo viac, ako príjemné. Na tabuliach čerpacích staníc totiž svietili ceny pohonných hmôt, ktoré boli oveľa nižšie, ako uplynulé dni. Už zhruba dva týždeň sa ich hodnota držala zhruba na 1,860 eura za liter nafty a 1,830 eura za liter benzínu. Teraz sú však ceny palív oveľa nižšie. Ba čo viac, v prípade benzínu klesli pod hranicu 1,80 eura za liter!

Archívne VIDEO Sulík odmietol návrh, aby sa daň zo spracovania ruskej ropy hromadila na účte štátu a balík by bol použitý v budúcom roku na zníženie DPH z plynu

Sulík odmietol návrh, aby sa daň zo spracovania ruskej ropy hromadila na účte štátu a balík by bol použitý v budúcom roku na zníženie DPH z plynu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na stanici rakúskej rafinérie OMV sú aktuálne ceny 1,844 eura za liter nafty a 1,799 eura za liter 95-oktánového benzínu. Na stanici Slovnaft to je podobné - 1,825 eura za liter nafty a 1,780 eura za liter benzínu. V prípade menej známych čerpacích staníc sú ceny zhruba rovnaké. Na samoobslužnej benzínke TAM v Lamači zaplatíte za liter nafty 1,824 eura a za liter benzínu 1,780 eura. Na benzínke VOMS je to ešte lepšie - 1,823 eura za liter nafty a 1,779 eura za liter benzínu. O niečo drahšie palivá sú na čerpacej stanici Auto Rotos pri Peknej ceste. Za liter nafty zaplatia motoristi 1,844 eura a v prípade benzínu 1,805 eura. 

Motoristi majú opäť dôvod
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar, Vlado Anjel)

Ceny ropy sú najnižšie od začiatku vojny na Ukrajine

Ceny ropy si na konci týždňa mierne polepšili po výraznom poklese vo štvrtok (4. 8.). Pre obavy zo spomaľovania ekonomiky a deštrukcie dopytu sa už znížili na 6-mesačné minimá a zrejme zaznamenajú za tento týždeň pokles o 10 %. Barel (159 litrov) americkej ropy WTI so septembrovým kontraktom sa v piatok ráno o 7.40 h SELČ predával po 89,10 USD (87,52 eura). To bolo o 56 centov alebo 0,62 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt sa vo štvrtok oslabil o 2,12 USD alebo asi o 2,3 % a prvýkrát od začiatku februára uzavrel pod hranicou 90 USD na 88,54 USD za barel.

Októbrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v piatok o 7.40 h SELČ obchodoval so ziskom 42 centov alebo 0,45 % po 94,54 USD za barel. Ceny čierneho zlata sa tento týždeň dostali pod tlak, keďže trh sa bojí negatívneho vplyvu inflácie na ekonomický rast, a tým aj dopyt. Pokles cien obmedzujú len obavy z nedostatočnej ponuky.

Viac o téme: NaftaBenzínPaliváMotoristiCeny pohonných hmôtPokles ceny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu