Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pred pár rokmi hotová kalamita a teraz takmer nič: Kam sa vyparili komáre? Je príšerne sucho, vysvetľuje odborník

Komárov je toto leto zatiaľ oveľa menej. Zobraziť galériu (4)
Komárov je toto leto zatiaľ oveľa menej. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Ako by to bolo včera, čo sa sa pri večerných prechádzkach hlavným mestom doslova oháňali na každom kroku, keďže nás obťažovali známe tvory - komáre. Problémom nie je to, že po ich bodnutí ostávajú červené štípance, ale môžu prenášať aj nebezpečné choroby ako napríklad západonílsku horúčku. Ich výskyt sa však tento rok značne zmenšil a má to prostý dôvod - je sucho.

archívne video

Komáre môžu byť nebezpečnejšie než sa zdá. Čo všetko môžu spôsobiť?

Problematika bola rozoberaná v príspevku TV Markíza. Kým minulý rok sa dalo v niektorých končinách hovoriť už o tzv. premorení komármi, tento rok je to značne obrátené. Dôvodom je počasie.

Pred rokom ich v pasciach rátali po tisícoch, dnes už len po desiatkách

Viac informácii už mal vedúci Katedry Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského Tomáš Derka. "Minulý rok o takomto čase, potom sa to zopakovalo aj v auguste, sme mali v pasciach rádovo tisíce komárov za noc v jednej pasci, dokonca na niektorých miestach ich bolo až 20-tisíc, tento rok máme rádovo niekoľko desiatok jedincov," vysvetlil.

Komárie ohniská, ktoré sú napríklad na fotografii nižšie pri Devíne, boli naposledy poriadne vlhké a pod vodou ešte v máji. Odvtedy však počasie zaradilo iný stupeň a prišiel akýsi suchý mód.

Pred pár rokmi hotová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Prečo sa to takto otočilo? Stačí sa na Záhorí alebo v blízkosti hlavného mesta pozrieť z okna a zrátať upršané dni za posledné týždne a zistíme, že ich bolo oveľa menej. Je jednoducho neuveriteľne sucho. Miesta, kde sa tento hmyz rozmnožuje a vyvíja, sú bez vody. "Vajíčka tam niekde čakajú, kedy sa tie liahniská komárov zaplavia, ale teraz sa jednoducho rozmnožiť nemôžu, lebo nemajú vodu. Je to vždy kolísavé, naposledy podobné sucho bolo v roku 2018," povedal odborník.

Pred pár rokmi hotová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Po pár dažďoch môže nastať komária kalamita

Zároveň sa však ešte môže všetko zmeniť a zopár dažďov môže spôsobiť hotovú pohromu. "Keď začne intenzívne pršať, vyleje sa Morava, stúpne Dunaj, liahniská sa zaplavia a môže prísť kalamita," varuje Derka. 

Pred pár rokmi hotová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Viac o téme: KomáreSuchoVýskytBratislavaEkológTomáš Derka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu