Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Veľké uvoľnenie COVID opatrení! DETAILY Ruší sa povinnosť nosenia respirátorov, zmena aj pri karanténe

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (7)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky.sk/Maarty)

BRATISLAVA - Slovensko je už prakticky vo fáze, kedy platia len základné hygienické opatrenia. COVID situácia sa aj naďalej zlepšuje a začiatkom apríla nastalo ďalšie uvoľnenie. Respirátory už v exteriéri nie sú povinné. Po Veľkej noci rezort zdravotníctva pristúpil k ďalšiemu kroku, a to k zrušeniu povinnosti nosenia respirátorov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pred rokovaním vlády veľmi stručne oznámil, že povinnosť nosenia respirátorov sa od zajtra ruší.

VIDEO Minister Lengvarský a hlavný hygienik Ján Mikas informovali o detailoch

Veľké uvoľnenie COVID opatrení! DETAILY Ruší sa povinnosť nosenia respirátorov, zmena aj pri karanténe (Zdroj: Topky/Maarty)

Uvoľňujú sa pravidlá pre respirátory aj karanténu

Respirátory budú od štvrtka (21. 4.) povinné len v domovoch sociálnych služieb a nemocniciach. Ruší sa tiež povinná karanténa po kontakte s pozitívne testovanou osobou. Po stredajšom rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva.

AKTUÁLNE Veľké uvoľnenie COVID
Zobraziť galériu (7)

AKTUÁLNE Veľké uvoľnenie COVID
Zobraziť galériu (7)

"Respirátory budú povinné už iba v zariadeniach sociálnej starostlivosti, a to pre návštevníkov a personál pri kontakte s pacientom. V tom istom režime to bude aj v nemocniciach a iných zdravotníckych zariadeniach," vyhlásil minister. Platiť budú viaceré výnimky.

AKTUÁLNE Veľké uvoľnenie COVID
Zobraziť galériu (7)

Povinnosť nosiť respirátor sa tak ruší aj v divadlách či MHD. Hlavný hygienik SR Ján Mikas v tejto súvislosti pripomenul, že nosenie respirátoru má aj napriek uvoľneniu opatrení význam, pretože takéto priestory môžu pre mnohých ľudí naďalej predstavovať riziko.

Osoby, ktoré boli v kontakte s pozitívne testovanou osobou, už nebudú povinné absolvovať karanténu. O povinnosti nastúpiť do karantény pre osobu po úzkom kontakte však môže rozhodnúť lekár.

AKTUÁLNE Veľké uvoľnenie COVID
Zobraziť galériu (7)

"Napríklad, ak by tento kontakt mohol ohroziť osobu imunodeficientnú alebo podobne," priblížil hlavný hygienik SR Ján Mikas. V prípade izolácie osoby po pozitívnom výsledku testu zmeny nenastávajú. Naďalej je povinná izolovať sa na päť dní a rovnako päť dní po ukončení izolácie platí aj povinnosť nosiť respirátor. Ak po piatich dňoch izolácie u pacienta naďalej pretrvávajú príznaky ochorenia COVID-19, o ukončení izolácie rozhoduje lekár.

AKTUÁLNE Veľké uvoľnenie COVID
Zobraziť galériu (7)

Povinnosť nosenia respirátorov sa od zajtra ruší

Povinnosť nosenia respirátorov sa ruší. "Od zajtra," povedal stručne Lengvarský. Za akých podmienok a kde všade sa zrušia, to minister zdravotníctva oznámi po dnešnom rokovaní vlády.

Povinnosť nosenia respirátorov sa od zajtra ruší, detaily budú známe po skončení rokovania vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Svet uvoľňuje, WHO ešte váha

Krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v stredu jednohlasne rozhodol, že ešte nenastal čas na zníženie ostražitosti voči ochoreniu COVID-19. Člen výboru Didier Houssin povedal, že rozhodnutie bolo "jednohlasné". Výbor podľa jeho slov rozhodol, že pandémia koronavírusu je stále v oblasti verejného zdravia mimoriadnou situáciou medzinárodného záujmu. WHO koncom marca označilo rozsiahle uvoľňovanie za drastické, keďže v niektorých štátoch je stále na vzostupe. O konci pandémii tak zatiaľ počuť nebudeme.

Archívne VIDEO COVID nezmizol, je stále tu: Musíme byť ostražití, ďalší variant môže byť smrteľnejší

COVID nezmizol, je stále tu: Musíme byť ostražití, ďalší variant môže byť smrteľnejší (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus minulý týždeň ocenil prácu krízového výboru a vyjadril súhlas s rozhodnutím. "Toto je chvíľa, keď musíme pracovať ešte tvrdšie s cieľom zachraňovať životy," povedal Tedros, ktorého vyjadrenia sprostredkovala WHO na svojej oficiálnej webovej stránke. To podľa jeho slov znamená investície, aby nástroje na boj s ochorením COVID-19 boli rovnomerne distribuované a zdravotnícke systémy posilňované.

Šéf WHO pripomenul, že koronavírus SARS-CoV-2 sa časom stáva nákazlivejším a zostáva smrtiacim najmä pre nechránené a nezaočkované osoby, ktoré nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti a antivirotikám. "Najlepší spôsob, ako sa chrániť, je dať sa zaočkovať a prijať aj posilňujúcu dávku, keď vám ju odporučia," povedal Tedros. Takisto zdôraznil aj nosenie rúšok, pravidelné vetranie a ďalšie opatrenia.

Rokovať má o príspevku pre Slovensko IT i pláne celoživotného vzdelávania

Štátna akciová spoločnosť Slovensko IT má dostať milión eur na vytvorenie kapitálového fondu ako finančnej rezervy, využiteľnej v prípade problémov s vykrytím bežných výdavkov. Alokáciu má schváliť vláda na stredajšom rokovaní. Vytvorenie kapitálového fondu s dodatočným príspevkom pre Slovensko IT vysvetľuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (akcionár spoločnosti) tlakom vytváraným v prvých rokoch existencie takejto spoločnosti na zdroje, ktoré pokrývajú bežné výdavky. Kapitálový fond má preto podľa MIRRI slúžiť ako rezerva v prípade neočakávaných situácií, napríklad nenaplneného plánu výnosov.

Kabinet sa na svojom 76. rokovaní bude zaoberať aj prvým akčným plánom schválenej Národnej stratégie celoživotného vzdelávania a poradenstva. V nasledujúcom trojročnom období by sa podľa materiálu malo rozpracovať 45 z 51 opatrení, ktoré stanovil strategický materiál do roku 2030. Koncepčné kroky v stratégii celoživotného vzdelávania majú reagovať najmä na dynamicky sa meniaci trh práce v kontexte štvrtej priemyselnej revolúcie.

Medzi informatívnymi materiálmi prerokujú ministri aj správu o trestnej činnosti príslušníkov polície, Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a finančnej správy (FS) za rok 2021. Podľa predloženého materiálu Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) evidoval v minulom roku 1908 trestných vecí, v konaniach obvinili 90 policajtov, desať príslušníkov ZVJS a 19 príslušníkov FS.

Viac o téme: KoronavírusRespirátoryAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu