Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Respirátory sme dali dolu: Matematik Kollár však poukazuje na problém, hovorí o strachu! Odkaz ľuďom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: youtube.com / FMFI UK, Getty Images)

BRATISLAVA – Máme tu prvý deň, kedy až na výnimky nemusíme mať v interiéri po dvoch rokoch prekryté horné dýchacie cesty. Zatiaľ, čo jedna skupina ľudí sa tejto chvíli nevedela dočkať, iní majú obavy o svoje zdravie. Matematik Richard Kollár pripustil, že je tu skupina ľudí, ktorá bude mať v prípade infekcie s vysokou pravdepodobnosťou ťažký priebeh, a niektorí infekcii aj podľahnú.

Pre nich je podľa Kollára táto prestávka, či koniec pandémie, spojená s oprávneným veľkým strachom. „Preto rešpektujme, že sa niekto naďalej chráni respirátorom na verejných miestach, správajme sa k týmto ľuďom úctivo. Tak ako k tým, čo nosia klobúky, topánky, či rukavice. Niektorí si možno rúško alebo respirátor nasadia preto, že majú podozrenie, že sú sami chorí. Chcú ochrániť tých okolo nich a nechcú nikoho infikovať, možno dokonca ani nie sú chorí, ale istota je istota. Berme rúška a respirátory ako pomerne trvalú súčasť života mnohých teraz ale aj v budúcnosti,“ odkázal.

Veľké uvoľnenie COVID opatrení! DETAILY Ruší sa povinnosť nosenia respirátorov, zmena aj pri karanténe (Zdroj: Topky/Maarty)

Pre väčšinu obyvateľov Slovenska je však podľa jeho slov používanie rúšok či respirátorov v tejto fáze pandémie redundatné, preto je konečne čas ich zložiť a začať fungovať normálne. „Samozrejme s reálnym vyhodnocovaním rizika. Sú situácie, v ktorých som sa necítil úplne komfortne ani pred pandémiou - natrepaná MHD, či tlačenica pri východe z koncertov. Prosím všetkých, ktorí majú možnosť tieto veci ovplyvniť, aby sa pokúsili tieto situácie systémovo minimalizovať. Pomôže to všetkým,“ dodal.

Jedným z veľkých problémov bude podľa neho pre mnohých, ktorí síce nie sú v ohrozených skupinách, strach zo zloženia respirátora. „Budú aj u nás tisíce ľudí, pre ktorých sa sloboda druhých stane ich osobnou neslobodou. Stretol som sa s takým prípadom v minulosti a nebolo to príjemné. Všetkým týmto ľuďom prajem, aby sa im podarilo ich strach čo najviac prekonať. Ak máte vážne problémy, vyhľadajte psychológa čo najskôr, aj tu odborná pomoc môže byť veľmi užitočná,“ myslí si.

Respirátory sme dali dolu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Friso Gentsch/dpa)

Upozornil, že riziká chorôb či zranení sú sústavne okolo nás, či už v kuchyni, kúpeľni, alebo na ulici. Naučiť sa s nimi žiť a rozumne ich vyhodnocovať je podľa neho veľmi dôležité pre všetkých a aj pre celú spoločnosť. „Mnoho problémov, ktoré ako krajina máme spočíva totiž práve v tom, že nevieme ako spoločnosť tieto rizika správne posúdiť. A politici to, samozrejme, často zneužívajú. Poučme sa z doterajšieho vývoja pandémie a využime súčasné uvoľnenie opatrení aj na prehodnotenie ostatných rizík a strachov, ktoré máme. A venujme sa tým reálnym,“ uviedol.

„Pandémia zrejme nekončí a asi nik dnes nevie povedať, čo bude na jeseň. Je to však relatívne ďaleko. Dovtedy si užívajme situáciu, v ktorej je COVID len realtívne malé riziko ohrozenia v porovnaní s inými, ktorým sme denne vystavení. Držme si palce, a možno sa už na jeseň k respirátorom plošne vrátiť nebudeme musieť. Chce to však veľkú dávku šťastia,“ dodal.

Koronavírus sa stále šíri
Zobraziť galériu (3)
Koronavírus sa stále šíri  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Pre viacerých má respirátor stále význam

Na zrušenie povinnosti nosenia respirátora na verejnosti zareagovalo v podobnom duchu aj ministerstvo zdravotníctva. „Aj keď sa na Slovensku všetky pandemické ukazovatele zlepšujú a mnohí obyvatelia už majú voči vírusu SARS-CoV-2 vybudovanú istú formu imunity, incidencia ochorenia COVID-19 je ešte stále relatívne vysoká. Pravdepodobnosť nákazy na nás striehne najmä v zle vetraných vnútorných priestoroch, v ktorých sa pohybuje väčšie množstvo ľudí,“ uviedli.

 

RESPIRÁTOR UŽ NIE JE POVINNÝ, PRE VIACERÝCH MÁ VŠAK JEHO NOSENIE AJ NAĎALEJ VÝZNAM Od dnešného dňa prestáva platiť...

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Thursday, April 21, 2022

Nakoľko respirátor patrí medzi najlepšie spôsoby ochrany pred nákazou, pre viaceré skupiny obyvateľstva má podľa nich jeho nosenie aj naďalej veľký význam. „Nosením respirátora by sa mali naďalej chrániť predovšetkým rizikové skupiny obyvateľstva, ako sú starší ľudia, ľudia s chronickými ochoreniami, či nezaočkovaní. Respirátorom tak isto chránite svoje okolie, ak máte z akéhokoľvek dôvodu podozrenie, že by ste mohli byť infekční,“ uviedli.

Kedy dáme respirátory dole úplne, je vraj zatiaľ ťažké predikovať. Posledné dva pandemické roky ukázali, že s príchodom letných mesiacov dochádzalo k poklesu incidencie takmer na nulu. „Nazdávame sa teda, že obdobie, kedy už na nás vírus SARS-CoV-2 nebude v každodenných situáciách striehnuť, sa blíži,“ dodali.

Viac o téme: RespirátorMinisterstvo zdravotníctvaRúškoKoronavírusRichard Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu