Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Minister Korčok na Valnom zhromaždení OSN: Stretol sa s viacerými zahraničnými politikmi

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

NEW YORK - Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa v utorok stretol v New Yorku so svojím katarským rezortným partnerom Muhammadom bin Abdarrahmánom Sáním, s ktorým rokoval aj o zintenzívnení vzájomnej obchodnej spolupráce, s predsedom Valného zhromaždenia (VZ) OSN Abdulláhom Šáhidom, ktorý je ministrom zahraničných vecí Maldivskej republiky a taktiež s s palestínskym ministrom zahraničných vecí Rijádom Málikím.

Intenzívna spolupráca s Katarom

"Katar je vplyvnou krajinou regiónu vzhľadom na jeho pozíciu finančného, logistického a prepravného centra. Naším záujmom je intenzívnejšia hospodárska spolupráca, pričom verím, že tomuto cieľu napomôže aj moja plánovaná návšteva Kataru budúci mesiac,“ uviedol Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie na stretnutí ocenil prínos Kataru najmä v súvislosti s pomocou pri evakuácii tisícov afganských občanov, ktorí opustili krajinu po nastolení vlády Talibanu, ako aj v rámci sprostredkúvania kontaktov s vplyvnými talibanskými predstaviteľmi. Informoval o tom komunikačný odbor MZV SR.

Predseda prinesie do VZ nový pohľad

Korčok vyjadril presvedčenie, že súčasný predseda VZ OSN Abdulláh Šáhid,ako zástupca malých ostrovných štátov, prinesie na pôdu svetovej organizácie úplne nový pohľad na riziká klimatických zmien .

"Som presvedčený, že ako zástupca malých ostrovných štátov, ktoré sú najviac postihnuté aktuálnymi výzvami, prinesie na pôdu OSN do New Yorku úplne nový pohľad a priame osobné skúsenosti, ktoré mnoho jeho predchodcov jednoducho nemalo. Ako minister, ktorý pochádza z ostrovnej krajiny s priemernou nadmorskou výškou 2 metre, veľmi dobre pozná problém klimatickej zmeny a riziko nárastu hladiny svetových oceánov," uviedol minister Korčok. Informoval o tom komunikačný odbor MZV SR.

Dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu

"S ministrom sme sa dohodli na pokračovaní kontaktov na politickej úrovni. Ubezpečil som ho o pokračujúcej podpore rozvojových projektov prostredníctvom SlovakAid a poskytovania vládnych štipendií," uviedol Korčok.

Palestínskeho partnera šéf slovenskej diplomacie informoval o cieľoch Slovenského inštitútu v Jeruzaleme, ktorý bol nedávno zriadený s cieľom podporovať kultúrnu a ekonomickú spoluprácu s Izraelom.

V tejto súvislosti zdôraznil, že pozícia Slovenska k dvojštátnemu riešeniu zostáva nemenná a sídlom Veľvyslanectva SR v Izraeli je naďalej Tel Aviv. Slovenská diplomacia podľa neho podporuje aj obnovenie politického dialógu v rámci blízkovýchodného mierového procesu.

Viac o téme: Ivan KorčokMuhammad bin Abdarrahmán SáníAbdulláh ŠáhidRijád Málikí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu