Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Ministerstvo ohlásilo novinku v očkovaní: Mladí sa môžu zviezť so seniormi, prišla však PRVÁ KRITIKA!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa ešte stále oficiálne nespustilo očkovanie mladých ľudí nad 18 rokov. Jediná možnosť, ako by sa v súčasnosti dostali k vakcíne je tá, že sa napríklad prihlásia ako náhradníci. Keďže sa ale vakcíny v záujme dosiahnutia kolektívnej imunity musia vyčerpať a ich trvanlivosť nie je večná, ministerstvo pripravuje v prípade mladých ľudí novinku. Súvisí to však so zapojením seniorov v domácnosti.

Ministerstvo zdravotníctva, ktoré vedie momentálne Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO), o tom informuje na sociálnej sieti cez kampaň "Zaočkuj babku". "Pripravujeme zmeny, na základe ktorých budú môcť byť zaočkované osoby nad 18 rokov, ktoré budú sprevádzať na očkovanie seniora staršieho ako 70 rokov," uvádza ministerstvo.

V trnavskom kraji spustili očkovanie imobilných pacientov priamo v domácnostiach (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V čom je to iné?

Aj keď spomínaná kampaň už funguje niekoľko týždňov, ministerstvo sa rozhodlo jej trochu pomôcť aj v záujme väčšej preočkovanosti a pravdepodobne aj motivácie pre mladých. Ministerstvo chce zrejme týmto krokom riešiť obidva problémy súčasne - sťažnosti mladých, ktorí sa ešte stále nemôžu oficiálne objednávať na očkovanie a určite aj zvýšiť percento zaočkovanosti u seniorov. 

Ministerstvo sa preto rozhodlo, že mladým ľuďom nad 18 rokov ponúkne vakcínu tiež, ak budú na toto očkovanie sprevádzať osobu staršiu ako 70 rokov. "Veríme, že to bude dodatočná motivácia k pomoci starým rodičom alebo rodičom s registráciou na očkovanie, prípadne s dopravou," dodáva ministerstvo.

KORONAVÍRUS Ministerstvo ohlásilo novinku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/MZ SR)

Kritika na seba nenechala dlho čakať, veď toto nie je fér!

Otázne je skôr teraz to, ako bude daný "zlepšovák" fungovať v praxi a či osoby nad 70 rokov budú môcť byť náhodné osoby nad touto vekovou hranicou alebo to bude musieť byť rodinný príslušník mladého človeka, ktorý sa tiež chce dať zaočkovať.

Zdá sa ale, že ľudia majú po ohlásení tejto novinky problém s ďalšou vecou. Pod príspevkom sa totiž hromadia kritické komentáre o tom, že mladí ľudia, ktorí doteraz prihlásili svojich starých rodičov na očkovanie pri už tak komplikovanom systéme majú smolu! Ministerstvo kritizujú za to, že tí, ktorí očkovanie svojich najstarších doteraz neriešili vôbec, odrazu dostanú tieto výhody v podobe vakcín.

KORONAVÍRUS Ministerstvo ohlásilo novinku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/MZ SR)

KORONAVÍRUS Ministerstvo ohlásilo novinku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/MZ SR)

Viac o téme: OčkovanieMladíMinisterstvo zdravotníctvaPandémiaSenioriKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu