Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Matovičov kritik z vlastnej strany prehovoril o Sputniku: Chýba nám vraj druhý typ, máme len prvý!

Krošlák tvrdí, že očkovanie Sputnikom bez druhej dávky, ktorú vraj nemáme, zatiaľ nemá zmysel. Zobraziť galériu (3)
Krošlák tvrdí, že očkovanie Sputnikom bez druhej dávky, ktorú vraj nemáme, zatiaľ nemá zmysel. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/AP, Dano Veselský)

BRATISLAVA - Poslanca OĽaNO Jána Krošláka verejnosť okrem tenisovej minulosti pozná aj vďaka nie tak starému statusu, v ktorom kritizoval vtedy ešte premiéra Igora Matoviča. Teraz sa ozval znovu, no teraz hovorí o ruskej vakcíne Sputnik. Svojím vyjadrením prekvapil, pretože podľa jeho slov Slovensku chýba druhý typ Sputnika, ktorý je nutný na preočkovanie, ak ide o druhú dávku.

Krošlákovo vyjadrenie uverejnil portál eReport. Z dvojdávkovej vakcíny, pri ktorej nie sú tieto dávky totožné, máme podľa poslanca Krošláka len tú prvú. Rozdielnosť druhej dávky Sputnika je podľa jeho záverov problém, pretože robí očkovanie Sputnikom zatiaľ zbytočným. Ministerstvo zdravotníctva má iný názor.

Lengvarský tvrdí, že zverejnenie dokumentu o nákupe Sputnika musí prejsť právnou analýzou, očakáva skoré overenie od EMA (Zdroj: Topky/Maarty)

Musíme mať obidve dávky, čo zatiaľ nemáme, tvrdí poslanec

"Druhá dávka Sputnika je naviazaná na prvú dávku a my tu máme len tú prvú dávku. To znamená, že budú musieť zabezpečiť, aby prišla k nám aj druhá dávka. Tak, aby malo zmysel tou prvou očkovať,” myslí si poslanec z klubu OĽaNO, ktorý v minulosti kritizoval móresy expremiéra Matoviča. "Treba mať obidve, podľa toho čo viem, tu máme len tú prvú,” doplnil.

Poslanec Ján Krošlák
Zobraziť galériu (3)
Poslanec Ján Krošlák  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Sú dve rôzne dávky, potvrdil infektológ

Krošlákove slová čiastočne potvrdzuje infektológ a člen pandemickej komisie Pavol Jarčuška. "Sú dve rôzne dávky, v tom je aj tá výhoda Sputnika,” hovorí Jarčuška, ktorý však detaily o dodávke 200-tisíc kusov Sputnika, ktorú u nás máme k dispozícii zatiaľ nemá. "Ja neviem, aký Sputnik je na Slovensku, touto informáciou ja nedisponujem,” uzavrel lekár, ktorý pred istým časom stál po boku exministra Mareka Krajčího a expremiéra Igora Matoviča na košickom letisku, keď Sputniky prišli.

Profesor Pavol Jarčuška
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poslanec Krošlák si teda myslí, že ak chceme vôbec ruskú vakcínu využiť, musíme si zabezpečiť aj ďalšie dodávky. "Treba aj tú druhú dávku zabezpečiť, aby prišla, aby tou prvou sa mohlo vôbec očkovať. Tak som to ja pochopil zo stretnutia s ministrom zdravotníctva. Je málo dostupných informácií o Sputniku, to znamená, že minister zdravotníctva bude musieť rozhodnúť na základe týchto málo informácií a zobrať zodpovednosť na svoje ramená na základe odporúčaní odborníkov,” dovysvetlil Krošlák.

Ministerstvo hovorí niečo iné

Ministerstvo zdravotníctva, ktoré taktiež vedie nominant OĽaNO Vladimír Lengvarský však má iný názor a pri otázke, či máme rôzne typy Sputnikov len skromne odpovedalo: "Balenie ruskej vakcíny obsahuje dve dávky.” To by teda znamenalo, že Krošlák sa mýli a očkovanie druhou dávkou je možné vykonať aj z dodávky, ktorú už na Slovensku máme.

Viac o téme: OĽaNOJán KrošlákVladimír LengvarskýSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu