Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Za ľudí trvá na svojom postoji: Otázku hlasovania o dôvere premiérovi neriešili

Jana Žitňanská
Jana Žitňanská (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Strana Za ľudí naďalej preferuje štvorkoalíciu a trvá na výmene premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Potvrdili to viacerí poslanci zo strany. Predsedníčka poslaneckého klubu Jana Žitňanská neuviedla, ako by postupovali, ak by opozícia vyvolala hlasovanie o dôvere premiérovi.

Vyjadrenie Juraja Šeligu a Jany Žitňanskej k vládnej kríze (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Zatiaľ sme sa takouto situáciou nezaoberali, pretože k nej nedošlo," skonštatovala. Zastáva však názor, že s opozíciou sa nehlasuje. Nepovedala, či by v takomto prípade odišli zo sály a vôbec nehlasovali. Žitňanská zopakovala, že uznesenie predsedníctva strany jasne hovorí o snahe pokračovať ďalej vo štvorkoalícii s výmenou premiéra. Deklarovala, že na nej trvajú. Nevie si predstaviť svoje ďalšie fungovanie s Matovičom vo funkcii predsedu vlády. Nepovedala však, či by koalíciu opustila, ak k jeho výmene nedôjde.

Predčasné voľby považujú za najhorší scenár aj Vladimíra Marcinková a podpredseda NR SR Juraj Šeliga (obaja Za ľudí). Marcinková hovorí o viacerých možných scenároch riešenia koaličnej krízy, osobne však preferuje zotrvanie vo štvorkoalícii. Ozrejmila, že SaS je jej názorovo najbližšia strana. Odmieta, že by si v strane Za ľudí už delili posty ministrov v prípade odchodu SaS z vlády. Šeliga podčiarkol, že robia všetko pre zachovanie štvorkoalície. Dostatočný počet poslancov podľa neho ponúka určitú stabilitu. Trvá na výmene premiéra.

Viac o téme: VládaKrízaPremiérDôveraIgor MatovičJana ŽitňanskáZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu