Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VLÁDNA KRÍZA Remišová kritizuje Sulíka za ultimátum Matovičovi: Je to nezodpovedné!

Remišová nemá pochopenie pre Sulíkov krok. Zobraziť galériu (3)
Remišová nemá pochopenie pre Sulíkov krok. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - O tom, ako vznikla vládna kríza už väčšina verejnosti vie, no to, že stále nebezpečne rastie je jednoznačné. Vidieť to aj pri pohľade nečakanej demisie ministra práce prakticky krízou nedotknutej strany Sme rodina Milana Krajniaka. Tiež nie je jasné, kde sa nachádza premiér Igor Matovič a tiež už nedal dlho žiadny status. Kým minister hospodárstva Richard Sulík dal Matovičovi niekoľkodňové ultimátum, predsedníčke Veronike Remišovej zo Za ľudí to veľmi neimponuje.

Remišová aj Sulík boli hosťami vo večernej relácie Téma dňa na TA3. Sulík dal totiž po včerajšej tlačovej konferencii premiérovi Matovičovi 10 dní na rozmyslenie o tom, či odstúpi z funkcie a keď sa tak nestane, SaS sa z vlády pozbiera. "Musí sa niečo udiať, nemôže to ísť takto ďalej. Prvý krok k tomuto zlepšeniu je výzva Matovičovi na odstúpenie. Vidíme to ako kľúč k riešeniu," povedal Sulík v relácii.

VIDEO Milan Krajniak podal nečakanú demisiu:

Hnutie Sme rodina šokuje: Po tlačovkách Sulíka a Remišovej nakoniec odstupuje Krajniak! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dávať ďalší čas nie je zodpovedné, myslí si vicepremiérka

Pre tento krok však nenašla pochopenie vicepremiérka a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová, ktorá už nechce dávať Matovičovi ďalší a ďalší čas. Súvisí to aj s krízou. "Ja osobne to považujem za nezodpovedné, pretože už 10 dní táto kríza pretrváva. Už 10 dní sa tejto kríze venujeme a treba ju vyriešiť čo najskôr,“ skonštatovala predsedníčka najmenšieho koaličného subjektu.

Tlačová konferencia strany Za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nedávali sme síce ultimáta, ale dnes (v pondelok, pozn.) som sa rozprávala aj s Borisom Kollárom, aj s Igorom Matovičom. Tlačila som na nich, aby sme nejaké riešenie našli čo najskôr,“ doplnila. SaS najskôr o 11:00 včera vyzvala Matoviča verejne na odchod z funkcie, neskôr sa poobede k tejto výzve pridali aj zaľudia. Netrvajú už pritom na tom, aby odišiel z vlády aj Sulík, no v prípade pokračovania vlády je Remišová ochotná sa vzdať aj svojej funkcie. Rovnako toto potvrdila už dávnejšie aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Heger sa z úst Sulíka spomínal viackrát

Premiér má teda čas do 24. marca 2021, kedy sa SaS chystá urobiť zásadné stanovisko, no v tomto prípade je podľa Sulíka možné aj to, že riešenie príde aj skôr. Viackrát dokonca spomenul meno ministra zdravotníctva a financií Eduarda Hegera ako nádejného nástupcu za Matoviča. "Jedno meno už padlo viackrát - meno Eda Hegera. Ak by toto meno prinieslo OĽaNO, vieme o ňom viesť diskusiu," povedal včera na tlačovke Sulík.

Tlačová konferencia predstaviteľov SaS
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ak Matovič z funkcie neodíde, strana Za ľudí nevylučuje možnosť vystúpenia z vlády. Žiadne ďalšie ultimáta však dávať nechcú. Predčasné voľby ako SaS, tak aj Za ľudí odmietajú. Obidve strany pritom chcú, aby súčasná koalícia pokračovala na rovnakom pôdoryse, ktorý bol daný voľbami z roku 2020.

Viac o téme: Vládna krízaIgor MatovičSaSRichard SulíkVeronika RemišováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu