Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V slovenských pohoriach stúpne lavínové nebezpečenstvo po oteplení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK – V slovenských pohoriach sa bude lavínové nebezpečenstvo zvyšovať v nedeľu so stúpajúcim oteplením. Obzvlášť kritické budú slnkom osvietené strmé trávnaté svahy a žľaby s väčším množstvom naviateho snehu vo forme dosiek a vankúšov. Informoval o tom Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Kritické sú miesta pod sedlami a závery dolín pod hrebeňovými partiami. "Najmä tam, kde sa prudko mení sklon alebo výška vetrom ubitého snehu. Vo Fatrách sa izolovane vyskytujú menej stabilné tvrdé dosky. Po oteplení je na takýchto miestach možné uvoľniť lavínu už pri malom dodatočnom zaťažení, prípadne môžu padať samovoľne. Od polnoci boli teploty v stredných a vyšších polohách Západných a Vysokých Tatier nad nula stupňov Celzia, prípadne mrzlo málo. V týchto polohách bude lavínové nebezpečenstvo stúpať rýchlejšie," upozornil Biskupič.

Ráno bolo na horách prevažne jasno, sporadicky sa vyskytovala hmla alebo malá oblačnosť. Od juhozápadu pokračoval prílev teplého vzduchu. Ranné teploty boli v rozmedzí od mínus piatich do plus dvoch stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal mierny, prevažne juhozápadný až západný vietor s rýchlosťou do päť metrov za sekundu. V Malej Fatre dosahoval prudký vietor juhozápadného smeru rýchlosť 15 metrov za sekundu, v nárazoch do 20 metrov za sekundu.

Viac o téme: LavínaOteplenieNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu