Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V Tatrách pripadol nový sneh: Platí už tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier v piatok platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Za uplynulých 24 hodín pripadlo na horách päť centimetrov nového snehu. Informoval o tom Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Nebezpečenstvo je podľa Biskupiča veľmi lokálne a limitované na žľaby a muldy, kde je nafúkané väčšie množstvo snehu. "Hlavný lavínový problém je nový vetrom previaty sneh uložený na tvrdom podklade vo forme dosiek a vankúšov. Ich uvoľnenie je možné už pri malom zaťažení, a to hlavne na strmých až veľmi strmých svahoch," priblížil.

Kritické sú tiež miesta pod sedlami a závery dolín pod hrebeňovými partiami. So stúpajúcimi teplotami bude podľa Biskupiča sneh sadať a stabilizovať sa. Ráno bolo na hrebeňoch zamračené, hmlisto, vo východnej polovici polojasno, ojedinele jasno. Ranné teploty boli v rozmedzí od mínus šiestich do mínus jedného stupňa Celzia. Fúkal prevažne západný až juhozápadný vietor s rýchlosťou v nárazoch do 15 metrov za sekundu.

Viac o téme: LavínaHZSVysoké TatryZápadné Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu