Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Správa ciest upozorňuje na hmlu: Hrozí nebezpečenstvo mokrých lavín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov sa vyskytuje v okolí Zvolena a Komárňanskom okrese. Viditeľnosť pre hmlu do 100 metrov je v južných častiach západného a stredného Slovenska. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na svojej stránke zjazdnost.sk.

Na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách vytvára námraza až poľadovica. "Snehové reťaze pre všetky vozidlá sú nutné na ceste medzi úsekmi Srdiečko - Bystrá," spresnila SSC.

Všetky diaľničné úseky sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je zväčša suchý až mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska miestami pokrytý utlačeným alebo kašovitým snehom. Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý.

Na horách sa cez deň môžu vyskytnúť mokré lavíny 

V slovenských pohoriach je v stredu vyhlásený druhý stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Počas dňa sa na južných svahoch môžu vyskytnúť mokré lavíny a splazy. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Aj keď sa teploty pohybujú v plusových hodnotách, sneh je vplyvom severného vetra na väčšine miest tvrdý. Počas dňa na slnkom osvetlených svahoch sa sneh mení na mokrý až kašovitý a lavínové nebezpečenstvo stúpa," upozornil Bešinský. Severné orientácie pohorí majú podľa neho prevažne suchý sneh, kde sa vplyvom vetra vytvárajú snehové dosky, vankúše a preveje. Bešinský zdôraznil, že nebezpečné sú najmä miesta pod hrebeňmi a skalnými stenami, kde môže byť naviate väčšie množstvo snehu.

"Na strmých trávnatých svahoch sa môžu vyskytnúť aj základové lavíny. V stredu sa očakáva oteplenie o približne 5 stupňov Celzia oproti predchádzajúcemu dňu, lavínová hrozba bude preto počas dňa stúpať," skonštatoval Bešinský.

Viac o téme: CestyHmlaUpozornenieVodiči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu