Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Štátna tajomníčka diskutovala so Slovákmi žijúcimi v zahraničí: Témou bol aj KORONAVÍRUS

Ingrid Brocková
Ingrid Brocková (Zdroj: TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková včera (13. júla 2020) spolu s Robertom Mistríkom a Šimonom Šickom diskutovala so Slovákmi žijúcimi v New Yorku, San Franciscu, Prahe, Londýne a Dubline. Organizátorom podujatia bola New Yorská skupina Slovákov (Slovak American Foundation).

„Zhovárali sme sa o aktuálnej situácii na Slovensku, o našej pomoci krajinám zasiahnutým pandémiou koronavírusu, o poučeniach z krízy, ale aj o plánoch rezortu zahraničných vecí v oblasti spolupráce s krajanskou komunitou v zahraničí,“ zrekapitulovala štátna tajomníčka.

V ťažkých časoch vrcholiacej pandémie Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky pomáhalo prepraviť tisíce svojich občanov domov na Slovensko a koordinovalo ponuky zdravotníckeho materiálu zo zahraničia. Nezabudli sme však ani na solidaritu s ostatnými krajinami zasiahnutými pandémiou. Slovensko prostredníctvom humanitárnej a rozvojovej spolupráce pomohlo Ukrajine, Taliansku, Moldavsku, Čiernej Hore, Srbsku či Gruzínsku. Naviac sme sa prostredníctvom finančných príspevkov zapojili do iniciatív Medzinárodného červeného kríža a Európskej komisie (Coronavirus Global Response).

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

„Koronakríza na Slovensku sa prejavila nielen vysokou mierou solidarity, ale prebudila aj množstvo kreativity slovenských firiem a bola katalyzátorom spolupráce súkromného, vedeckého a verejného sektora. Dočasné pľúcne ventilátory Q-Vent vyvinuté tímom mladých slovenských vedcov z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, diagnostické testy firmy MultiplexDX, svetovo unikátne pľúcne ventilátory spoločnosti Chirana, ale aj nezištná aktivita občianskej spoločnosti sú toho dôkazom. Poučením z krízového vývoja je fakt, že musíme analyzovať vlastný potenciál v oblasti produkčných kapacít zdravotníckeho materiálu a nevyhnutného prístrojového vybavenia,“ pripomenula Ingrid Brocková.

„Veľmi ma teší, že úspešní mladí ľudia v zahraničí sa aktívne zaujímajú o dianie na Slovensku a chcú byť nápomocní. Chceme využiť ich schopnosti a odhodlanie a aktívne spolupracovať s komunitou slovenských profesionálov žijúcich v zahraničí."

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky bude viesť dialóg s komunitou zahraničných Slovákov a pripraví pilotný projekt spolupráce s profesionálmi pôsobiacimi v zahraničí, ktorý bude vzorom a motiváciou pre ostatné komunity. „Verím, že to je len začiatok intenzívnejšieho dialógu s cieľom modernizovať spoluprácu so zahraničnými Slovákmi,“ vyzvala komunitu Slovákov štátna tajomníčka.

Viac o téme: DiskusiaZahraničieSlováciKoronavírusIngrid Brocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu