Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Slovenská diplomacia rieši spor s Londýnom: Nezhody kvôli zoznamu bezpečných krajín

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Je to lapsus britskej strany, slovenská diplomacia to rieši, ale hlavné slovo majú epidemiológovia. Týmito slovami komentoval v pondelok minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nominant SaS) skutočnosť, že Spojené kráľovstvo v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu nezaradilo Slovensko na zoznam bezpečných krajín.

Šéf slovenskej diplomacie po skončení sa zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli upozornil, že to, že vôbec došlo k tomuto stavu, je aj dôsledkom brexitu. Briti už podľa neho totiž nesedia za jedným rokovacím stolom s ostatnými členskými krajinami EÚ a nekomunikujú priamo s nimi.

"Myslím si, že v tomto týždni - tak ako v tom predchádzajúcom - budú z našej strany pokračovať aktivity po diplomatickej línii. Nad týmto sedia epidemiológovia. Ale zopakujem, pre nás je to nepochopiteľné. Slovensko je bezpečná krajina, top krajina z hľadiska miery nakazenia, a preto nepredstavujeme riziko pre žiadnu inú krajinu," vysvetlil Korčok. Spresnil, že to považuje za "lapsus" britskej strany, a zdôraznil, že jeho rezort po diplomatickej línii robí, čo môže.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Na otázku, či je nejaký dátum, dokedy Slovensko očakáva odpoveď britskej strany, Korčok uviedol, že britskí diplomati a epidemiológovia pravidelne prehodnocujú zoznam bezpečných krajín. Za lapsus Londýna vzniknutú situáciu považuje aj preto, lebo Slovensko je na britskom zozname, kam Briti môžu bezpečne cestovať, pričom však nezaradili Slovensko na zoznam bezpečných krajín pre cestujúcich prichádzajúcich do Británie.

"Na tomto robíme, ale opakujem, toto nie sú diplomatické rozhodnutia, ani politické. Vždy som odmietal robiť politické rozhodnutia o zdraví. Takže aj tu posledné slovo majú tí, ktorí nad tým sedia. A niekedy, a v tomto prípade je to Británia, sa nám to nemusí páčiť," uviedol v závere rozhovoru.

Slovensko zaradí Veľkú Britániu na zoznam menej rizikových krajín

Slovensko zaradí Veľkú Britániu na zoznam menej rizikových krajín z pohľadu šírenia nového koronavírusu. Po pondelkovom zasadnutí konzília odborníkov na Úrade vlády SR to oznámil hlavný hygienik SR Ján Mikas s tým, že opatrenie zverejnia v piatok (17. 7.) a účinnosť by malo nadobudnúť v pondelok (20. 7.). Na zozname menej rizikových krajín naďalej ostáva Chorvátsko i Česko.

Vedúca odboru epidemiológie z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Avdičová priblížila, že odborníci vypracovali analýzu, ktorá zmapovala dianie od 1. júna, odkedy sa rázne uvoľnili opatrenia. Za obdobie piatich týždňov zaznamenali 363 pozitívnych prípadov. Z tohto počtu bola viac ako polovica prípadov importovaná. Najviac pozitívne testovaných prišlo z Česka, Ukrajiny, Veľkej Británie či Srbska.

Odborníci zdôraznili, že na Slovensku nejde o celoštátny výskyt ochorenia COVID-19, ide len o lokálne epidémie. Podľa odborníkov však naďalej treba ostať opatrnými. Regionálne úrady verejného zdravotníctva majú situáciu pod kontrolou, k celoplošným opatreniam pristúpiť nie je potrebné. Ak by Slovensko "strácalo pôdu pod nohami", pristúpi sa podľa premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) k sprísneniu opatrení, nateraz však k celoplošným opatreniam na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu pristúpiť potrebné nie je.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) doplnil, že majú snahu ochrániť najzraniteľnejších, najmä obyvateľov zariadení sociálnych služieb. Podľa jeho slov sa do takýchto zariadení najčastejšie nový koronavírus dostane cez zamestnancov, ktorí boli v zahraničí. Takýmto osobám sa preto umožní dať sa testovať, test na prítomnosť nového koronavírusu bude hradený z verejného zdravotného poistenia. Priamo v nemocniciach sa budú môcť testovať aj zamestnanci, aj pacienti pred operáciou, testy by sa im mali preplácať z eurofondov.

Matovič komentoval aj to, že počas dvoch dní kontrolovali na hraniciach približný počet ľudí, ktorí cez ne prechádzajú. Doplnil, že počas dvoch dní evidovali približne 72.000 áut. Počet ľudí, ktorí prešli hranicu, je približne 170.000. Podľa premiéra je "hlúposť testovať všetkých týchto ľudí". Práve preto sa rozhodli nasadiť inteligentné opatrenie, teda informačné SMS správy.

Nová legislatívna úprava by mala umožniť dodatočnú kontrolu osôb, ktoré sa majú prihlásiť pri príchode z takzvanej "červenej krajiny". Operátor by mohol podľa navrhovanej úpravy spracúvať lokalizačné údaje bez súhlasu účastníka, napríklad pri zasielaní varovných SMS správ.

Viac o téme: SporZoznamLondýnKoronavírusIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu