Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci varujú pred novým variantom KORONAVÍRUSU: Má extrémne veľký počet mutácií!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Odborníci sú znepokojení novým variantom vírusu SARS CoV-2, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v africkej Botswane. Dôvodom je vysoký počet jeho mutácií v spike proteíne, ktoré sú schopné obísť imunitný systém a infikovať tak väčšie množstvo ľudí. Zatiaľ nie je úplne jasné, do akej miery ovplyvní súčasnú pandemickú situáciu.

Nový variant označovaný B.1.1.529 má podľa vedcov extrémne vysoký počet mutácií a môže viesť k ďalším vlnám ochorenia. Genómovým sekvenovaním bola jeho prítomnosť zaznamenaná iba v desiatich prípadoch v troch krajinách. Napriek tomu vyvoláva u odborníkov vážne obavy, pretože má až 32 mutácií v spike proteíne, čiže v časti vírusu, ktorú využíva väčšina vakcín na aktivizáciu imunitného systému proti ochoreniu COVID-19. Variant sa prvýkrát objavil v Botswane, kde boli sekvenované tri prípady. Šesť ďalších bolo potvrdených v Južnej Afrike a jeden v Hongkongu u turistu vracajúceho sa z Južnej Afriky. 

Vedci varujú pred novým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Virológ z londýnskej Imperial College Tom Peacock poznamenal, že "neuveriteľne vysoký počet hrotových mutácií naznačuje, že by to mohlo byť skutočne znepokojujúce". V sérii príspevkov uviedol, že kvôli hroznému ostrému profilu tohto variantu by sa mal intenzívne monitorovať. Zároveň však vyjadril nádej, že nakoniec by mohol z tohto variantu vzniknúť iba "zvláštny zhluk", ktorý nie je príliš prenosný. Šéfka Agentúry pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva Meera Chandová informovala, že neustále monitorujú stav variantov nového koronavírusu a spolupracujú s vedeckými inštitúciami z celého sveta. "Keďže vírusy často a náhodne mutujú, nie je nezvyčajné, že sa objaví malý počet prípadov s novými súbormi mutácií. Akékoľvek varianty s dôkazmi o šírení sa rýchlo posudzujú," vysvetlila. 

Prvé prípady B.1.1.529 boli zaznamenané v Botswane 11. novembra, ďalší sa objavil v Južnej Afrike o tri dni neskôr. Odtiaľ ho pravdepodobne doniesol do Honkongu 36-ročný muž, ktorý sa v Južnej Afrike zdržiaval od 22. októbra do 11. novembra. Hneď po návrate do Hongkongu mal síce negatívny test, ale 13. novembra už bol pozitívny. Vedci budú teraz sledovať, či nový variant naberá na sile a stáva sa infekčnejším. Profesor klinickej mikrobiológie z Cambridgeskej univerzity Ravi Gupta uviedol, že dve z mutácií B.1.1.529 zvýšili infekčnosť a znížili rozpoznávanie protilátok, čo podľa neho naznačuje veľký problém. "Kľúčovou vlastnosťou vírusu je jeho nákazlivosť a tá je zatiaľ neznáma. Práve tá poháňala variant delta. Imunitný únik je len časťou toho, čo sa môže stať," uviedol Gupta. 

KORONAVÍRUS V Japonsku záhadne rapídne klesli počty infikovaných: Prekvapivé odhalenie vedcov

Profesor Francois Balloux z Inštitútu genetiky londýnskej univerzity UCL povedal, že veľký počet mutácií vo variante sa zjavne nahromadil v "jedinom výbuchu". Mohol sa teda vyvinúť počas chronickej infekcie u osoby s oslabeným imunitným systémom, pravdepodobne neliečeného pacienta s HIV/AIDS. "Je ťažké predpokladať, ako prenosný môže byť v tejto fáze. V súčasnosti by sa mal dôkladne monitorovať a analyzovať," myslí si Balloux. 

Viac o téme: VariantKoronavírusCOVID-19B.1.1.529
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu