Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Raketová rýchlosť nového variantu koronavírusu: Včera bol v Afrike a už je v Európe, prvý prípad je v tejto krajine!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRUSEL - V Európe bol potvrdený prvý prípad infekcie koronavírusovým variantom B.1.1.529, ktorý vyvoláva obavy kvôli vysokému počtu mutácií. Dnes ho detekovali u pacientky v Belgicku, informovala miestna verejnoprávna spravodajská spoločnosť RTBF s odvolaním sa na fakultnú nemocnicu v meste Lovaň. Informáciu následne potvrdil minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke.

archívne video

Epidemiologická situácia sa naďalej zhoršuje: LOCKDOWN je len dočasné riešenie! Potrebujeme očkovať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Máme prvý potvrdený prípad tohto variantu," uviedol belgický minister Vandenbroucke. Infikovaná osoba mala pozitívny test 22. novembra a predtým nemala COVID-19, dodal Vandenbroucke bez ďalších podrobností.

Dostal názov po ďalšom písmene z gréckej abecedy

Belgický virológ Marc Van Ranst, ktorého laboratórium úzko spolupracuje s agentúrou pre verejné zdravie Sciensano, predtým informoval, že Belgicko v súvislosti s variantom B.1.1.529 analyzovalo "dve podozrivé vzorky". Neskôr na twitteri uviedol, že v jednom prípade sa nákaza potvrdila štyri dni po nástupe príznakov covidu-19. Bez toho, aby špecifikoval pohlavie pacienta doplnil, že daná osoba sa 11. novembra vrátila z Egypta.

Variant nového koronavírusu mal už aj svoj prvý názov - Ní. Najnovšie ho však už Svetová zdravotníctva organizácia (WHO) premenovala na pätnáste písmeno gréckej abecedy - omikron.

Nie je potrebné robiť paniku

Minister zdôraznil, že zatiaľ netreba robiť paniku, a dodal, že belgická skupina pre hodnotenie rizika COVID-19 analyzuje situáciu. Popredný belgický virológ Marc Van Ranst na sociálnej sieti Twitter uviedol, že infikovaná osoba sa vrátila z Egypta ešte 11. novembra.


MIMORIADNE Minister dopravy chce prijať okamžité opatrenia pre cestujúcich! Dôvodom je nová COVID mutácia


Nakazenou je podľa RTBF mladá dospelá žena, ktorá nedávno navštívila Egypt a Turecko. Nemá údajne žiadnu väzbu na Juhoafrickú republiku, ktorá eviduje výraznejšie šírenie nového, potenciálne nebezpečného variantu. Žena nebola očkovaná proti covidu-19 a až doteraz nikdy nemala potvrdenú infekciu vírusom SARS-CoV-2.

Nové opatrenia v krajine

Belgická vláda zaviedla v piatok nové epidemiologické obmedzenia, ktoré budú platiť nasledovné tri týždne. V snahe obmedziť medziľudské kontakty, predísť ďalšiemu šíreniu nákazy a dostať tak pod kontrolu štvrtú vlnu ochorenia COVID-19 nariadila napríklad skoršie zatváranie barov, či úplne zatvorenie nočných klubov v krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Sme konfrontovaní so situáciou, ktorá je momentálne ešte horšia, než bol len pred dvoma týždňami najpesimistickejší odhad odborníkov," povedal na tlačovej konferencii belgický premiér Alexander De Croo s tým, že miestne zdravotníctvo je pod čoraz väčším tlakom.

K sprísneniu opatrení pristúpila vláda len týždeň po tom, ako zaviedla predošlý balík reštrikcií, ktorými rozšírila (na viac miest) povinnosť nosiť rúška a vo väčšom rozsahu nariadila aj prácu z domu.

V súlade s najnovšími obmedzeniami, sa budú musieť vianočné trhy, bary, reštaurácie, a ďalšie podobné zariadenia vrátane kultúrnych podujatí zatvárať o 23.00 h, pričom za jedným stolom bude môcť sedieť maximálne šesť ľudí. Zakázané budú súkromné oslavy a zhromaždenia, s výnimkou svadieb a pohrebov.

Viac o téme: BelgickoJužná AfrikaKoronavírusNový variantLovaň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu