Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Štúdia o bezpečnosti vakcíny s jasným verdiktom: Takto reagujú deti na očkovanie Pfizerom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Vakcínu proti covidu-19 od firiem Pfizer a BioNTech dobre znášajú aj deti medzi piatimi a jedenástimi rokmi a vyvoláva u nich silnú imunitnú odozvu. Výrobcovia o tom informovali vo vyhlásení s odkazom na vlastné klinické štúdie. Uviedli tiež, že plánujú čo najrýchlejšie požiadať regulačné úrady v USA, EÚ a ďalších krajinách o povolenie pre nasadenie vakcíny aj v tejto vekovej skupine.

Imunitná reakcia u detí vo veku päť až jedenásť rokov bola podľa firiem porovnateľná s tou, ktorú pozorovali u osôb medzi 16 a 25 rokmi, ktorým je však podávaná silnejšia dávka vakcíny. Ide o prvé dáta z klinických štúdií pre túto vekovú skupinu. Európsky liekový regulátor EMA aj jeho americký náprotivok FDA už schválili nasadenie vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna pre deti od 12 rokov. 

Štúdia o bezpečnosti vakcíny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Jae C. Hong)

Šéf Pfizeru Albert Bourla vo vyhlásení uviedol, že vzhľadom na šírenie nákazlivejšieho variantu delta vzrástol od tohtoročného júla počet nákaz koronavírusom u detí v USA o 240 percent. To je podľa neho dobrým dôvodom pre to, aby firmy požiadali o možnosť očkovať aj deti od piatich rokov. Tým by sa podávalo desať mikrogramov účinnej látky namiesto 30 mikrogramov, ktoré dostávajú staršie ročníky. Vedľajšie účinky tejto zníženej dávky sú podľa odborníkov u detí od päť rokov porovnateľné s tými, aké má väčšia dávka u starších osôb. 

Články o úmrtiach počas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AFP)

Výrobcovia sa odvolávajú na čiastočné výsledky polročnej štúdie uskutočňovanej na 4500 deťoch v USA, Fínsku, Poľsku a Španielsku. Obe spoločnosti sa chystajú zrejme ešte tento rok zverejniť výsledky výskumu vplyvov vakcíny u detí vo veku dva až päť rokov a následne od šiestich mesiacov do dvoch rokov. Tým by boli podávané dve injekcie po troch mikrogramoch účinnej látky. 

Tieto tri veci môžu spôsobiť, že sa nakazíte KORONAVÍRUSOM, aj keď ste zaočkovaní

Štúdiu o účinnosti a bezpečnosti svojej vakcíny u detí mladších ako 12 rokov vykonáva aj Moderna. V Izraeli sa na základe osobitného povolenia tamojších úradov už od začiatku augusta očkujú deti vo veku päť až 11 rokov, ktorým hrozia vážne komplikácie v prípade nákazy koronavírusom. Izraelské ministerstvo zdravotníctva uvádza, že v týchto prípadoch posudzuje každého pacienta jednotlivo.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusPfizerCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu