Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tieto tri veci môžu spôsobiť, že sa nakazíte KORONAVÍRUSOM, aj keď ste zaočkovaní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BALTIMORE - Očkovanie je najlepší spôsob, ako sa chrániť pred covidom, ale žiadna očkovacia látka nie je stopercentne účinná. Existuje množstvo ľudí, ktorí sa infikovali koronavírusom aj po vakcinácii. V tejto súvislosti dávajú do pozornosti tri veci, ktoré zvyšujú riziko nákazy aj v prípade, že ste už zaočkovaní.

Z viac ako 150 miliónov ľudí úplne zaočkovaných v USA zažilo viac ako 4000 postvakcinačné infekcie vírusom, ktoré boli také závažné, že museli byť hospitalizovaní alebo dokonca zomreli. Informovalo o tom Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Odborníci však zároveň tvrdia, že tieto infekcie sú očakávané a percento ľudí infikovaných aj po vakcinácii je v porovnaní s infikovanými neočkovanými jedincami stále veľmi malé. Podľa portálu o zdraví WebMD zvyšujú riziko infekcie tri veci: zdravotník, ktorý zle skladuje alebo vám nesprávne podal vakcínu, oslabený imunitný systém a nákaza variantom koronavírusu. 

Očkovanie vakcínou Moderna
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko, File)

Správa zverejnená 22. apríla Inštitútom pre bezpečné liečenie (ISMP) analyzovala 160 chýb, ktoré sa vyskytli pri očkovaní medzi 14. decembrom a 15. aprílom. Medzi najčastejšie chyby patrili podanie príliš nízkej, resp. príliš vysokej dávky, podanie nesprávnej vakcíny na druhej dávke, nesprávna injekčná technika alebo veľkosť ihly či nesprávne skladovanie a zaobchádzanie s vakcínou. 

Tieto tri veci môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

Viaceré nedávne štúdie preukázali, že oslabený imunitný systém vedie k menšej produkcii protilátok po podaní vakcíny. Májový výskum uskutočnený na Lekárskej fakulte Univerzity Johna Hopkinsa zistil, že iba 17 percent príjemcov transplantovaných orgánov malo protilátky po prvej dávke vakcíny a tento počet sa po dvoch dávkach zvýšil len na 35 percent. Ďalším spomínaným rizikovým faktorom sú mutácie koronavírusu, najnovšie je to vysoko infekčný variant delta. Vedci napríklad zistili, že účinnosť vakcíny Pfizer proti symptomatickému covidu klesla na 33 percent po prvej dávke a 88 percent po dvoch dávkach proti tomuto variantu. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu