Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Z ježkov sa stávajú zabijaci: Miestni obyvatelia sú zúfalí, prehovoril odborník

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

CHRISTCHURCH - Predstavte si obyčajných ježkov. Sú malí, zavalití, majú oči ako korálky a roztomilý ňufák. Na internetových videách ich majitelia umývajú šampónom a deti im dávajú mištičky mlieka. Zo všetkých nočných cicavcov, ktoré by človek mohol stretnúť uprostred noci na záhrade, sú ježkovia nepochybne najmilovanejší. Ale na Novom Zélande sa zmenili na zabijakov, napísal denník The Guardian.

Nový Zéland je pre ježkov raj. Kým v Európe ich lovia kuny, líšky a jazvece, u protinožcov veľa predátorov nemajú. Ich počty v potravinovom reťazci nemá kto korigovať, a tak sa blažene prepletajú lesmi a záhradami a likvidujú ohromujúci počet pôvodných tvorov. S výnimkou niekoľkých miestnych druhov netopierov totiž Nový Zéland nemá žiadne pôvodné suchozemské cicavce. Jeho vtáčia populácia sa tomu prispôsobila; niektoré vtáky sú nelietavé alebo hniezdia na zemi. Keď boli na ostrovný štát zavlečené lasice, mačky či krysy, začali páchať spúšť. Chrúmať vzácne druhy hmyzu, zabíjať čerstvo vyliahnuté mláďatá a vyjedať vajcia vtákov hniezdiacich na zemi.

Z ježkov sa stávajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ukázalo sa, že ježkovia sú tiež kľúčoví páchatelia. „Začína byť čím ďalej tým jasnejšie, koľko škody dokážu narobiť,“ povedal Nick Foster z novozélandskej Otažskej univerzity, ktorý sa venuje výskumu ježkov. Jeden ježko zje niekoľko pôvodných drobných plazov, vtáčích vajíčok a exemplárov bezkrídleho hmyzu weta, ktorý žije len na Novom Zélande. Štúdia dokonca našla v žalúdku jedného ježka 283 nožičiek spomenutého hmyzu. "Počas 24 hodín tento ježko zožral až 60 jedincov. Hotový banket," dodal Foster. 

Z ježkov sa stávajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Aby pochopil pohyb ježkov, odchytáva ich a umiestňuje na nich GPS. V rámci tejto misie sa vydáva v noci do terénu vybavený okuliarmi s termálnym videním, aké používa armáda. Vďaka sledovacím obojkom, ktoré už tomuto hmyzožravcovi nasadil, sa Fosterovi podarilo zistiť, že sa vydávajú ďalej, než by si väčšina ľudí dokázala predstaviť. Jedného našiel až dva kilometre vysoko na svahu hory.

V súčasnosti neexistujú presnejšie odhady o tom, koľko ježkov na Novom Zélande žije, ale ide o väčšiu populáciu v porovnaní napríklad s Veľkou Britániou. „Už padli návrhy poslať ich loďou späť do Británie. Ježkom sa v Európe veľmi nedarí. Stále je ich celkom dosť, ale ich počty klesaj," dodal odborník. 

Viac o téme: JežkoviaNový Zéland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu