Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Turistka provokovala medveďa v národnom parku: Odborníci varujú, toto nikdy nerobte!

Turistka riskovala stret so šelmou
Turistka riskovala stret so šelmou (Zdroj: Twitter/NBC Montana)

YELLOWSTONE - Návštevníci národných parkov by nemali zabúdať na to, že vstupujú do domova zvierat a podľa toho by sa mali aj správať. Odborníci čoraz častejšie upozorňujú na potrebný rešpekt, ktorý musia ľudia zachovávať voči voľnej prírode. Dokazuje to nedávny zážitok

Ľudia sa po uvoľnení opatrení začali hrnúť do národných parkov. Ochranári v tejto súvislosti pripomínajú, aby nezabudli na to, že ide priestor, kde sú doma divé zvieratá. Reagujú tak na množiace sa príspevky na sociálnych sieťach zachytávajúce bezprostredné stretnutia ľudí s voľne žijúcimi živočíchmi a často aj šelmami. Ich prítomnosť zver ruší a vyvoláva v nej stres. Toto všetko môže vyústiť do nebezpečných kolízií. 

VIDEO Na svah plný lyžiarov sa vyrútil medveď: Inštruktor ho skúsil odohnať, nefungovalo!

Príkladom je zážitok turistky Darcie Addingtonovej, keď v Yellowstonskom národnom parku z bezpečia vozidla nakrúcala medveďov grizly. Podľa odborníkov je práve tento príspevok názornou ukážkou neopatrnosti. Ďalšia žena totiž na okraji zalesnenej oblasti filmuje skupinu medveďov vzdialených iba niekoľko metrov. Jeden z nich začal mať s votrelkyňou problém a rozbehol sa priamo k nej. 

V tomto prípade sa, našťastie, všetko skončilo dobre. Zamestnanci národného parku Yellowstone sú o videu informovaní a túto udalosť vyšetrujú. Opakovane zdôrazňujú, aby boli návštevníci opatrní, pretože divé zvieratá sú nepredvídateľné a nebezpečné. Ich stretnutie s ľuďmi si každoročne vyžiada množstvo zranení. "Stáť tak blízko šelmy, ktorá môže vážiť aj pol tony a potom upaľovať preč je nezodpovedné. Medveď ju mohol ľahko zabiť v priebehu niekoľkých sekúnd," napísal na Twitteri milovník prírody John Duerk. 

Viac o téme: MedveďYellowstone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu