Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lekár o zaočkovaných ľuďoch, ktorí sa infikujú COVIDom: TOTO je kľúčový bod!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

WASHINGTON – Téma očkovania proti covidu-19 patrí k tým najdiskutovanejším a zamestnáva odbornú i laickú verejnosť tak u nás, tak aj v zahraničí. Tejto problematike a možnosti opätovnej nákazy novým koronavírusom po zaočkovaní, sa v televíznej diskusii NBS venoval aj doktor Scott Gottlieb. Lekár poukázal najmä na fakt, že ak sa ľudia po očkovaní infikujú, tak práve vakcína je zárukou, že budú mať veľmi mierny priebeh ochorenia a iba v minimálnej miere ohrozia svoje okolie.

S pribúdajúcim množstvom zaočkovaných sa postupne množia aj prípady pacientov, ktorí sa infikovali novým koronavírusom napriek tomu, že im boli podané obidve dávky vakcíny. Bývalý šéf Správy pre potraviny a liečivá (FDA) Scott Gottlieb však pripomína, že priebeh ochorenia u týchto osôb je veľmi mierny alebo asymptomatický.

Súvisiace: Experti radia: Túto vec spravte hneď po tom, ako vás zaočkujú

Lekár v spravodajstve NBS "Face the Nation" navyše poukázal na ďalšiu veľmi dôležitú výhodu vakcinácie, keď pripomenul, že ak sú ľudia zaočkovaní, ich schopnosť šíriť koronavírus je takmer nulová. „Domnievam sa, že to je kľúčový bod,“ uviedol lekár. „Ak máte obe dávky jednej z dostupných vakcín, pravdepodobnosť nákazy sa znižuje. A ak sa nakazíte, s najväčšou pravdepodobnosťou budete mať asymptomatický priebeh a pravdepodobnosť prenosu infekcie vo vašom prípade bude veľmi nízka.“

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Podľa neho ide o "kľúčový bod", o ktorom sa doteraz iba veľmi málo diskutovalo. Lekár tiež uviedol, že "FDA zatiaľ nie je v pozícii, aby o ňom priamo informovala". Odborník poukázal aj na aktualizované pokyny Centra pre prevenciu a ochranu chorôb, ktoré 13. mája oznámilo, že úplne zaočkované osoby môžu dva týždne po druhej dávke vo viacerých situáciách prestať nosiť rúško a dávať si pozor na dodržiavanie vzdialenosti od ostatných, pretože "u očkovaných je oveľa menšia pravdepodobnosť šírenia vírusu".

Ak sa zaočkovaní infikujú, nemávajú príznaky a vírus nešíria, konštatuje lekár

Gottlieb však nie je prvý a už vôbec nie jediný odborník, ktorý poukázal na tento prínos očkovania. Iba niekoľko dní pred jeho vystúpením sa v tom istom programe vyjadril aj poradca Bieleho domu pre COVID, lekár Anthony Fauci. Ten uviedol, že aj keď u očkovaných osôb existuje možnosť nákazy, takmer vždy sú títo ľudia bez príznakov a hladina vírusu v ich tele je veľmi nízka, takže ich schopnosť šíriť vírus je veľmi nízka až žiadna. Niektorí zaočkovaní ľudia však aj naďalej používajú rúška a odborníci zdôrazňujú, že by na nich nemal byť vyvíjaný nátlak.

„Myslím si, že ľudia majú právo individuálne posúdiť riziko a vyhodnotiť, či je potrebné v určitom prostredí nosiť rúško,“  uviedol lekár. Ak teda niektorí považujú pohyb v určitom interiéri za nebezpečný, môžu si aj naďalej prekrývať horné dýchacie cesty a to najmä vtedy, ak nevedia, či sa v danom prostredí pohybujú zaočkovaní ľudia. Bez ohľadu na používanie rúšok či iných ochranných prostriedkov, je vždy najdôležitejšie dať sa zaočkovať. „Očkovaním chránite svoje okolie, pretože výrazne znížite pravdepodobnosť šírenia infekcie,“ dodal Gottlieb.

Viac o téme: ZdravieOčkovaniePrevenciaOchrana KoronavírusCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu