Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Štúdia v časopise Lancet poukázala na FAKTOR, podľa ktorého možno predvídať bezpríznakový covid

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP, Getty Images)

LONDÝN - Zákernosť a nebezpečenstvo nového koronavírusu SARS-CoV-2 spočíva v tom, že mnoho ľudí zostáva po infikovaní bezpríznakových a ohrozujú najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva bez toho, aby si to vôbec uvedomovali. Štúdia zverejnená v prestížnom časopise Lancet však poukazuje na faktor, podľa ktorého by sa dalo predvídať, či zostanú ľudia po nakazení asymptomatickí.

Pokiaľ ide o infikovanie sa novým koronavírusom, covid-19 sa môže u ľudí prejaviť rôznymi príznakmi, pričom sa predpokladá, že asi 40 až 50 percent prípadov zostáva asymptomatických.

Vedci objavili sedem variantov KORONAVÍRUSU: Znepokojený virológ, s touto mutáciou sa niečo deje!

Odborníci  sa preto snažia zistiť, prečo je pre niektorých ľudí ochorenie covid-19 smrteľné alebo má veľmi dlhý a komplikovaný priebeh, zatiaľ čo iní ho prekonajú bez toho, aby o tom vôbec vedeli, prípadne majú problémy ako pri bežnej sezónnej chrípke. Nedávna štúdia, ktorú realizovali vedci z London School of Hygiene & Tropical Medicine, uvádza, že o tom, do akej miery sa u infikovaného vyvinú symptómy, môže rozhodovať aj rozsah vírusovej nálože, ktorý sa dá ľahko zistiť pomocou PCR testu.

Na ilustračnej snímke vydanej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Centers for Disease Control and Prevention)

Ľudia s vysokým podielom vírusu v nose majú vyššiu pravdepodobnosť výskytu symptómov

Štúdia dospela k záveru, že u infikovaných pacientov, ktorí mali vyššiu vírusovú nálož v nose, narastala aj pravdepodobnosť výskytu príznakov. Riziko ich vzniku stúplo z 38 percent u osôb s nízkou vírusovou náložou na 66 percent u osôb s vysokou náložou. Štúdia tak naznačila, že identifikácia vírusovej záťaže pacienta by mohla naznačiť, ako sa bude vyvíjať jeho konkrétny prípad.

Ľudia s vysokým podielom vírusu v nose majú vyššiu tendenciu ochorieť

Vyššia vírusová nálož bola nielen prediktorom príznakov, ale ovplyvnila aj to, ako rýchlo sa u infikovaných prejavili. Pacienti s nižšou vírusovou náložou v mediáne zaznamenali príznaky počas sedem dní. U osôb s vyššou vírusovou náložou sa však začali prejavovať po šiestich dňoch a u osôb s ešte vyšším podielom vírusu sa vyskytovali do piatich dní.

Pacienti s vyššou vírusovou náložou prenášajú vírus častejšie

Podľa štúdie majú ľudia s nižšou vírusovou náložou šancu prenášať vírus v pomere 1:8, u osôb s vyššou záťažou sa však táto šanca zvyšuje na 1:4. Štúdia tak naznačila, že "vírusová nálož môže byť ukazovateľom prenosu skôr ako príznaky". Jej spoluautor Michael Marks uviedol, že "výsledky dávajú zmysel, aj keď neviete nič o virológii alebo epidemiológii, pretože ak majú ľudia vysoký podiel vírusu v nose alebo hrdle, tak ho vo veľkej miere šíria do okolia dýchaním a kašľaním".

Zistenia štúdie by mohli zmeniť aj spôsob sledovania kontaktov

Marks zároveň uviedol, že zistenia štúdie môžu zmeniť prístup sledovania kontaktov u ľudí s vyššou vírusovou náložou, pretože je pravdepodobnejšie, že práve oni sú najväčšími šíriteľmi vírusu. Virológ Nischay Mishra z Kolumbijskej univerzity sa domnieva, že ľudia s vyššou vírusovou náložou by mali byť podrobení prísnejšiemu sledovaniu kontaktov. „Ľudia s väčšou vírusovou náložou šíria ochorenie vo väčšej miere ako ostatní,“  uviedol.

Viac o téme: NákazaCovid-19KoronavírusŠírenieNálož
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu