Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Nemecko musí vysvetliť EÚ, prečo zavrelo hranice pre Čechov, Slovákov a Tirolsko

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, pool)

BRUSEL - Nemecko sa ocitlo pod tlakom Európskej komisie, ktorá v oficiálnom liste žiada vysvetlenie ohľadom zákazu vstupu pre osoby prichádzajúce z Českej republiky, Slovenska a rakúskeho štátu Tirolsko. Uviedla to v utorok tlačová agentúra DPA.

Komisia v liste zaslanom v pondelok nemeckému veľvyslancovi pri EÚ Michaelovi Claussovi upozornila, že opatrenia prijaté Nemeckom sú "neprimerané a neopodstatnené". "Veríme, že cieľ, ktorý Nemecko oprávnene sleduje - ochrana verejného zdravia počas pandémie -, by sa dal dosiahnuť aj menej reštriktívnymi opatreniami," uvádza sa v dokumente exekutívy EÚ.

Nemecko má k dispozícii desať dní na zaslanie odpovede do Bruselu. DPA upozornila, že tento spor by teoreticky mohol viesť až k súdnemu konaniu eurokomisie proti Nemecku. Podobné listy - s odkazom na neprimeranosť prijatých opatrení na národných hraniciach - eurokomisia zaslala aj Belgicku, Dánsku, Fínsku, Maďarsku a Švédsku.

Na žiadosť EK bola táto záležitosť zaradená do debát ministrov pre európske záležitosti, ktorí v utorok vo formáte Rady EÚ pre všeobecné záležitosti rokujú prostredníctvom videokonferencie. Komisia vo svojich usmerneniach pre členské krajiny neodporúčala  zatváranie hraníc a upozornila na dôležitosť zachovania voľného pohybu osôb a tovarov - a členské krajiny sa začiatkom februára rovnako dohodli na tom, že obmedzenia na hraniciach nesmú ohroziť medzinárodnú prepravu.

Nemecká vláda od 14. februára zaradila Českú republiku, Slovensko a Tirolsko na zoznam krajín s výskytom nebezpečných mutácií koronavírusu, čo v praxi znamená zákaz vstupu väčšiny ľudí z týchto krajín a regiónov na územie Nemecka. Výnimku majú vodiči nákladných vozidiel, ktorí sa však musia preukázať negatívnym testom na COVID-19. Opatrenia nemeckej strany viedli k chaosu na cestných komunikáciách v pohraničí, najmä na českých diaľniciach.

Viac o téme: HraniceČeskoNemeckoSlovenskoTirolsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu