Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Experti radia: Ak žijete v domácnosti s osobou staršou ako 60 rokov, mali by ste robiť TOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Pri všetkých súčasných pandemických obmedzeniach týkajúcich sa nášho každodenného života sa mnohí domnievajú, že domov je miesto, kde nám nehrozí žiadne riziko infekcie. Viaceré štúdie však dokazujú, že nový koronavírus sa šíri aj v rodinách. Najzraniteľnejší sú v tomto smere ich najstarší členovia.

Na možnosť šírenia koronavírusu by ste nemali zabúdať ani v domácom prostredí. Je potrebné tomu prispôsobiť aj dodržiavanie striktných hygienických opatrení. Obzvlášť opatrní by ste mali byť najmä v prípade, ak v jednej domácnosti žijete s ľuďmi staršími ako 60 rokov alebo s osobami s oslabenou imunitou. "Ak žijete vo viacgeneračných domácnostiach a vo vašej oblasti prepuklo ohnisko nákazy, mali by ste zvážiť nosenie rúška aj doma," odporúča lekárka Deborah Birxová, členka pracovnej skupiny pre koronavírus, ktorú zriadil Biely dom. Z výsledkov štúdie realizovanej Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) totiž vyplýva, že ak je v domácnosti infikovaná jedna osoba, existuje 53-percentný predpoklad, že sa nakazia aj ostatní jej členovia, čo je obzvlášť nebezpečné najmä pre staršie osoby.

KORONAVÍRUS Experti radia: Ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Nosenie rúšok doma podporuje aj expert na infekčné choroby William Schaffner. Podľa neho ide "o záležitosť, ktorou poskytujete ochranu ľuďom v pokročilom veku a domácim pacientom so závažným zdravotným stavom, pretože práve doma majú ľudia bezprostrednejší kontakt". Na potrebu dodržiavania zvýšenej opatrnosti v domácom prostredí upozorňujú autori viacerých výskumov, ktorí apelujú najmä na nosenie rúšok, zvýšenú dezinfekciu a bezpečnú vzdialenosť. A aké konkrétne výsledky priniesli niektoré štúdie? 

Takto dlho trvá, kým sa nakazíte KORONAVÍRUSOM od chorého človeka, s ktorým ste v miestnosti

Nosenie rúšok v domácnosti môže znížiť riziko nákazy o takmer 80 percent

Štúdia publikovaná v časopise British Medical Journal (BMJ) Global Health analyzovala prípady 460 členov zo 120 rodín z Pekingu s cieľom posúdiť možnosti zastavenia infekcie v domácom prostredí. Jej autori zistili, že nosenie rúška doma znížilo prenos koronavírusu medzi členmi rodiny o 79 percent. 

KORONAVÍRUS Experti radia: Ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rúško je potrebné nosiť už pred prejavením symptómov ochorenia COVID-19  

Ak budete nosenie rúška odkladať dovtedy, kým sa u niekoho v domácnosti objavia prvé príznaky ochorenia COVID-19, tak už môže byť neskoro. Vedci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) uvádzajú, že najvyššie riziko prenosu nového koronavírusu je od 24 do 48 hodín pred objavením prvých symptómov.  

Nezabúdajte na dezinfekciu domácností

V štúdii BMJ sa tiež uvádza, že každodenná dezinfekcia povrchov v domácnosti prípravkami na báze etanolu alebo chlóru znižuje šírenie nákazy o 77 percent. 

KORONAVÍRUS Experti radia: Ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pomôcť môže aj dodržiavanie sociálneho odstupu v domácom prostredí

Vedci tohto výskumu uviedli aj to, že rodiny, ktoré mali pravidelný a blízky denný kontakt vrátane spoločného stravovania alebo sledovania televízie, mali 18-násobne vyššiu pravdepodobnosť šírenia ochorenia COVID-19 v domácnosti. Z tohto dôvodu odborníci odporúčajú zmeniť zaužívané každodenné návyky najmä vo viacgeneračných domácnostiach. 

Viac o téme: DomácnosťRúškoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu