Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chcete na poslednú chvíľu schudnúť do plaviek? Dá sa to! Stačí dodržať tieto štyri KROKY

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hoci to v posledných dňoch s počasím tak nevyzerá, leto už klope na dvere. To dávala príležitosť ukázať sa v plavkách, naháňa vám ale táto predstava hrôzu? Nevešajte hlavu, ešte stále je tu šanca zhodiť pár kíl na poslednú chvíľu. Stačí, ak sa budete držať rád od špecialistky na výživu a chudnutie.

Jedzte pravidelne

Mnohí ľudia pri snahe schudnúť redukujú počet porcií, prípadne úplne držia hladovku. Týmto si však môžete ešte viac uškodiť a hoci možno v prvých dňoch niečo zhodíte, skôr či neskôr sa určite dostaví jo-jo efekt. Rozumnejšie je stravovať sa v pravidelných intervaloch a v primeranom množstve. "Jedlo nevynechávajte, práve naopak. Dbajte na skutočne pravidelný prísun jedla. Vytvoríte si tým dobrý návyk, netrápite telo, a vyhnete sa aj náhlym návalom vlčieho hladu, ktoré nás prepadajú najmä vo večerných hodinách," odporúča výživová špecialistka Martina Dvořáková.

Chcete na poslednú chvíľu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmeňte zloženie jedla

Ak chcete uspieť, vaša strava musí byť správne vyvážená. Ideálne je výrazne znížiť v strave príjem sacharidov a cukrov, ktoré sú ukryté v mnohých jedlách a nápojoch, pod 50 gramov denne. Zároveň dbajte na dostatočný príjem bielkovín a zdravých tukov. Ryžu, pečivo a sladkosti nahraďte zeleninou a potravinami bohatými na bielkoviny, ktoré vás zasýtia na dlhší čas. Takýto pomer živín vám pomôže už po pár dňoch dostať telo do stavu ketózy, ktorá zrýchli váš metabolizmus a prinúti telo redukovať uložené tukové zásoby. 

Chcete na poslednú chvíľu
Zobraziť galériu (4)

Pite veľa vody

Pravidelný pitný režim je mimoriadne dôležitý, či chudnete alebo nie. Pitie čistej vody pomáha nielen hydratovať pokožku, ale vďaka tomu sa z tela odplavujú škodliviny a toxické látky. "Ak máme nedostatočný pitný režim a v jedálničku príliš veľa sacharidov a hlavne cukrov, telo vodu zadržiava a ukladá ju do tukových tkanív. V dôsledku toho priberáme, cítime sa opuchnuto a trápi nás celulitída. Keď si postrážime svoj pitný režim a navyše znížime príjem sacharidov, zbavíme sa zadržiavanej vody a zlepšíme stav celulitídy," hovorí Dvořáková. Koľko tekutín naše telo potrebuje? Na 10 kg našej telesnej hmotnosti by sme mali vypiť denne 0,3 - 0,4 litra vody. To znamená, že napríklad žena vážiaca 70 kg by mala denne vypiť 2,1 - 2,8 litra denne. 

voda z vodovodu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: iStock)

Tešte sa z chudnutia

Veľkú úlohu pri chudnutí zohráva aj psychika, preto by vám celý tento proces mal robiť radosť a nie stres. Platí to aj o jedle. Máte niekedy nutkavú chuť na sladké, ale bojíte sa zhrešiť, aby ste neohrozili svoj diétny plán? Riešenie je jednoduché. Siahnite vtedy po zdravej, proteínovej maškrte. Na trhu je v súčasnosti množstvo proteínových smoothie a nápojov, tyčiniek, či dokonca croissantov. Tieto produkty obsahujú vysoko kvalitné proteíny, ktoré vás zasýtia a naopak, vďaka nízkemu pomeru sacharidov si postrážite svoju hmotnosť váhu. Vďaka tomu, že nebudete obmedzovať svoje chute, ani nezbadáte, že ste v diétnom režime a psychická pohoda a vyrovnanosť prispeje k tomu, že dosiahnete svoj cieľ. 

Viac o téme: ChudnutieDiéta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu