Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Experti odhalili päť VÝHOD, ktoré prináša chudnutie: Pozrite sa najmä na ten štvrtý!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Leto je v plnom prúde a mnohí ľudia sa snažia na poslednú chvíľu zbaviť prebytočných kilogramov, ku ktorým sa dopracovali počas dlhých zimných večerov. Chudnutie však okrem vytúženého vzhľadu prináša najmä množstvo benefitov pre fyzické i psychické zdravie.

Nástup leta býva zvyčajne dobrou motiváciou k chudnutiu. Tukové vankúšiky, ktoré spoľahlivo schovávali zimné bundy či kabáty, rovnako spoľahlivo odhalia ľahké letné šaty a plavky. Podľa odborníkov ale odľahčenie tela od zbytočného tuku prospieva nielen vzhľadu, ale aj
celkovému fungovaniu organizmu. Primeraná hmotnosť totiž odďaľuje nástup civilizačných chorôb a prispieva k psychickej pohode. A o akých benefitoch chudnutia sa odborníci zmieňujú najčastejšie?

Lepší spánok

Spánok je veľmi dôležitý pre naše celkové zdravie, ale ľudia s nadváhou často trpia jeho poruchami. Vo výskume University of Eastern Finland sa uvádza, že iba päťpercentným úbytkom telesnej hmotnosti sa dá vyliečiť spánková apnoe a nadmerné chrápanie. Častou príčinou týchto problémov je totiž neprimerané množstvo tuku v oblasti krku.

Experti odhalili päť VÝHOD,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Nižšie riziko vzniku cukrovky

Portál Diabetes.co.uk uvádza, že obezita predstavuje 80 až 85 percent rizika vzniku cukrovky 2. typu. Výskum zároveň naznačuje, že u obéznych ľudí je až 80-krát vyššia pravdepodobnosť vzniku tohto ochorenia ako u osôb so zdravým indexom BMI.

Menej bolesti kĺbov a chrbta

Čím väčšiu váhu "nosíte", tým väčší tlak vyvíjate na kĺby a chrbát, čo môže skomplikovať pohyb a bezbolestné vykonávanie fyzického pohybu. Štúdie naznačujú, že už úbytok pol kilogramu telesnej hmotnosti môže odľahčiť tlak na kĺby o zhruba 1,8 kg. Ak schudnete, môžete si navyše
užiť viac aktivít so svojimi deťmi alebo rýchlejšie dokončiť nepríjemné domáce práce, ktoré ste si kvôli únave odložili na ďalší deň.

Experti odhalili päť VÝHOD,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Nižšie riziko úmrtia

Odhaduje sa, že nadváha a obezita prispievajú k najmenej jednému z 13 úmrtí v Európe. V závislosti od závažnosti stupňa obezity, môže toto ochorenie skrátiť dĺžku života o tri až desať rokov. Nadváha totiž podporuje riziko vzniku mnohých závažných chorôb, akými sú napríklad vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, niekoľko druhov rakoviny, srdcové choroby, ochorenia pečene a obličiek. Vo väčšine prípadov však stačí, ak ľudia schudnú päť percent svojej telesnej hmotnosti a udržia si ju a tieto riziká sa výrazne znížia.

Experti odhalili päť VÝHOD,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Sebaúcta a depresia

Prieskum britského poskytovateľa zdravotnej starostlivosti Priory Group v roku 2010 zistil, že ľudia s nadváhou alebo obezitou majú o 55 percent väčšiu pravdepodobnosť, že sa u nich prejaví depresia v porovnaní s osobami s primeranou hmotnosťou. Tieto faktory totiž ovplyvňujú kvalitu života a často bývajú príčinou spoločenskej izolácie a straty sebaúcty. Chudnutie a osvojenie si zdravého životného štýlu sú skvelým spôsobom, ako sa o seba starať a vytvoriť si príťažlivý imidž. Pred akýmikoľvek zmenami v stravovaní alebo životnom štýle je však dôležité poradiť sa s lekárom.

Viac o téme: ZdravieChudnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu