Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Virológ sa nakazil koronavírusom, aj keď sa chránil: Zabudol však na jednu dôležitú VEC

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/Dr. Joseph Fair)

NEW ORLEANS - Virológ a epidemiológ Joseph Fair, ktorý bol pozitívne testovaný na koronavírus, zverejnil prekvapujúcu informáciu týkajúcu sa možnosti šírenia nákazy. Na základe vlastnej skúsenosti pripúšťa, že vírus dokáže do tela preniknúť aj cez oči. Odborník zároveň upozorňuje mladých ľudí, aby zabudli na svoju "neporaziteľnosť" a boli opatrní.

Vedci odhalili SUPERPRENÁŠAČA koronavírusu: Jediný človek nakazil 52 ľudí!

Štyridsaťdvaročný Fair, ktorý pracuje aj ako reportér NBC News, prišiel s novou teóiou o prenose koronavírusu. Doviedla ho k tomu vlastná skúsenosť, pretože je presvedčený o tom, že sa nakazil počas letu domov do New Orleans, a to aj napriek tomu, že mal na sebe respirátor a rukavice. "Let bol preplnený a ja ľutujem, že som ho neodložil, ale už je to tak. Mal som ochranu tváre a rukavice, ale nemal som ochranné okuliare. Som si preto istý, že som sa nakazil práve cez oči," hovorí virológ, ktorý si myslí, že aj takto sa prenáša infekcia, hoci tomu nevenujeme jej veľkú pozornosť. Zameriavame sa najmä na nos a ústa, lenže kvapôčky dopadajúce na oči sú podľa neho rovnako infekčné.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa koronavírus šíri predovšetkým z človeka na človeka, hlavne prostredníctvom kvapiek z dýchacích ciest, ktoré vznikajú pri kašľaní alebo kýchaní infikovanou osobou. Tieto kvapôčky môžu ľudia na okolí vdýchnuť ústami alebo nosom a vírus tak prenikne do pľúc. "Vírus sa iným spôsobom nešíri, ale je možné, že človek sa ním môže infikovať, ak sa dotýka predmetov, na ktorých je a potom si ho prenesie dotykom do úst, nosa alebo možno aj očí. Tento spôsob šírenia nákazy však nie je považovaný za hlavný, ale je pravdou, že o víruse sa stále dozvedáme niečo nové," pripustili experti z CDC. 

Koronavírus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Fair prezradil, že spočiatku mal vraj iba príznaky podobné chrípke a takisto stratil chuť, preto radšej zostal doma. Lenže časom bol schopný prijať iba 25 percent kyslíka, tak si privolal záchranku. V nemocnici nebol pripojený na ventilátor, ale dostával kyslík a lieky na infekciu pľúc a podarilo sa mu prekonať kritický stav. Na COVID-19 bol najprv štyrikrát negatívne testovaný, ale podľa neho to nie je nič prekvapujúce. "Vírus nemusí byť odhaliteľný a testy nie sú stopercentné," tvrdí Joseph, ktorý bol vraj pred nákazou v životnej forme, pravidelne športoval a celkovo sa cítil veľmi dobre a zdravo. "Cítil som sa najzdravšie v mojom živote, keď ma to zlomilo. Upozorňujem preto všetkých mladých a zdravých, že nie sú neporaziteľní. Nikdy som si nemyslel, že sa môžem nakaziť a aj tak to prišlo. A ak cítite nejaké príznaky, buďte zodpovední a ohľaduplní voči okoliu," dodal. 

Viac o téme: KoronavírusVirológCOVID-19Prenos nákazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu