Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Tisíce Nemcov vyšlo do ulíc: Dosť bolo obmedzení! Zaútočili aj na novinárov

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

BERLÍN - Tisíce Nemcov vyšli v sobotu do ulíc metropoly Berlín a ďalších nemeckých miest, aby protestovali proti obmedzujúcim opatreniam zavedeným v rámci boja proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters. Počas protestu vo východonemeckom meste Halle demonštranti verbálne zaútočili na člena štábu verejnoprávnej televízie ZDF.

Ďalšiemu vyostreniu napätia zabránila polícia. Tím ZDF musel z protestu odísť pod policajnou ochranou. Incident sa zaobišiel bez zranení, napísala agentúra DPA.

Protesty už druhý víkend za sebou

V Nemecku si nový koronavírus vyžiadal menej obetí, než vo väčšine susedných krajín a niektoré opatrenia, ktoré počas pandémie zaviedla vláda kancelárky Angely Merkelovej, sa už medzičasom začali zmierňovať. Nespokojenci však napriek tomu vyšli do ulíc už druhý víkend za sebou.

V Berlíne a priľahlej spolkovej krajine Brandenbursko sa v sobotu konalo niekoľko protestov. Jeden z nich zorganizovala pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD). Jeho účastníci poukazovali na práva a slobody zakotvené v nemeckej ústave a niesli tranparenty vyzývajúce Nemcov, aby sa nebáli. 

KORONAVÍRUS Tisíce Nemcov vyšlo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

Podobné demonštrácie boli na sobotu avizované aj v Stuttgarte, kde polícia očakávala účasť do 5000 ľudí. V tomto meste na juhozápade Nemecka sa demonštrovalo aj pred týždňom, pričom účastníci protestu vtedy nedodržiavali predpísané rozstupy a nemali na tvárach rúška. V bavorskom Mníchove povolili úrady na sobotu protest s maximálnou účasťou 1000 osôb za podmienky dodržiavania bezpečnej vzdialenosti medzi ľuďmi.

KORONAVÍRUS Tisíce Nemcov vyšlo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Bodo Schackow/dpa via AP)

Na sociálnych sieťach sa však voči týmto protestom zdvihla aj vlna kritiky. Mnohí užívatelia odsudzujú účastníkov demonštrácií ako "covidiotov" (podľa ochorenia COVID-19 vyvolávaného novým koronavírusom), ktorí svojimi zhromaždeniami môžu vyvolať druhú vlnu nákazy a spôsobiť tak opätovné sprísnenie reštrikcií. 

KORONAVÍRUS Tisíce Nemcov vyšlo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Bodo Schackow/dpa via AP)

Nemecké médiá naznačujú, že za dezinformačnou kampaňou, ktorá živí súčasné protesty v Nemecku, môže stáť Rusko. Rôzne pravicové a nové zoskupenia a zástancovia konšpiračných teórií, ktorí obviňujú novinárov mainstreamových médií z nepravdivého a nevyváženého informovania o koronakríze. Merkelovej vláda podľa nich využíva súčasnú krízu na to, aby pripravila Nemcov o slobodu, prácu aj zdravie. 

V Nemecku sa koronavírusom doposiaľ nakazilo vyše 173-tisíc ľudí a takmer 7900 zomrelo. Väčšina Nemcov je spokojná s tým, ako Merkelovej vláda rieši súčasnú krízu. Podľa stredajšieho prieskumu až 56 ľudí súhlasí so zavedenými reštriktívnymi opatreniami. Preferencie vládnych konervatívnych strán CDU/CSU aktuálne vzrástli na približne 40 percent.

Viac o téme: NapadnutieProtestyNovináriNemeckoBerlínHalleKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu