Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šokujúca pravda o požiaroch v Austrálii, ktorú vedia domorodci už stáročia: Za ohnivé peklo môže...

Masívne požiare v Austrálii Zobraziť galériu (3)
Masívne požiare v Austrálii (Zdroj: TASR/AP)

ALICE SPRINGS - V čase, keď Austrália už viac ako dva mesiace vedie nerovný boj s ohnivým živlom, prichádzajú ornitológovia so zaujímavým zistením. Dlhodobý výskum totiž preukázal, že istý druh dravých vtákov prispieva k šíreniu ohňa. Odborníci však varujú pred nebezpečenstvom unáhlených záverov, ktoré by mohli spustiť nekontrolovateľnú likvidáciu týchto operencov.

Ničivé požiare, ktoré momentálne sužujú Austráliu, menia krajinu protinožcov na jedno obrovské spálenisko. Ornitológovia už pred istým časom ale potvrdili, že šíriteľmi ohňa nie sú ľudia, ale vtáky z čeľade jastrabovité, konkrétne orliak klinochvostý, haja tmavá a sokol pustovkovitý.

Práve tieto dravce totiž vidia v ohni pomocníka, ktorý im vie naservírovať korisť. Do svojich zobákov a pazúrov dokážu uchopiť tlejúce stebielka trávy a menšie konáre a tie potom roznášajú do vysušených trávnatých porastov, v ktorých sa ukrývajú drobné vtáky, hlodavce a jašterice. Tie oheň vydurí z ich skrýš a stávajú sa tak ľahkou korisťou prefíkaných operencov. 

Haja tmavá
Zobraziť galériu (3)
Haja tmavá  (Zdroj: Getty Images)

S týmto zistením prišiel už pred pár dokmi National Geographic, keď jeho výskum potvrdil, že spomínané dravce dokážu šíriť oheň. Vtedy sa však predpokladalo, že k tomuto šíreniu dochádza iba náhodne a viac-menej bezúčelne. Anthony Molyneux z parku Alice Springs však už v tom čase predpokladal, že vtáky sa takto správajú práve vtedy, keď im dlhodobo uniká korisť a požiare teda šíria úmyselne pre svoj vlastný prospech. 

Šokujúca pravda o požiaroch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Rycroft)

Ornitológ Bob Gosford z austrálskeho Severného teritória vychádzal vo svojej štúdii z domorodých prameňov. Medzi informáciami obsiahnutými v knihe domorodca Phillipa Robertsa "Ja, Abioriginal" ho zaujala najmä pasáž, v ktorej tento pôvodný obyvateľ opisuje, že "videl jastraba, ktorý zachytil do pazúrov tlejúcu paličku a hodil ju na suchú trávu, ktorá bola vzdialená približne jeden kilometer". Potom so svojimi kamarátmi čakal na šialený exodus horiacich a vystrašených hlodavcov a plazov. Keď bola táto oblasť vypálená, proces sa opakoval inde. "Haja tmavá a sokol pustovkovitý dokážu rozpútať pomocou ohňa vražedné šialenstvo," uviedol Gosford.

Na výsledky štúdie nadviazal aj ďalší terénny výskum v Severnom teritóriu v máji 2018. Bonta v tom čase potvrdil, že ich zistenia nie sú pre pôvodných obyvateľov žiadnou novinkou. Aborigéni už dávno vedia, že niektoré tamojšie dravé vtáky týmto spôsobom lovia zakaždým, keď uvidia otvorený oheň. Preto je dôležité, aby sa eliminovala možnosť ich zakladania vo voľnej prírode. V tejto súvislosti preto panuje obava, že ľudia začnú jastrabovcov zabíjať. 

Viac o téme: AustráliaVtákyPožiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu