Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Katastrofálna situácia v Austrálii: Objem zrážok nedokáže zastaviť rozsiahle požiare

Požiare v Austrálii neutíchajú.
Požiare v Austrálii neutíchajú. (Zdroj: SITA/Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9 via AP)

SYDNEY - Austrálsky Meteorologický úrad (BOM) v nasledujúcich mesiacoch nepredpokladá výraznejšie ochladenie ani zrážky. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, podľa ktorej ide o nepriaznivú predpoveď pre hasičské a záchranné zložky. Tie totiž varovali, že rozsiahle lesné požiare zastavia iba výdatné lejaky.

V nadväznosti na správy, že rok 2019 bol najteplejším a najsuchším v histórii meraní, BOM uviedol, že Austráliu v nasledujúcich mesiacoch pravdepodobne čakajú nadpriemerné teploty. Karl Braganza z BOM pre Reuters uviedol, že zo severu Austrálie síce postupuje pásmo zrážok, ale ich množstvo nebude stačiť na to, aby sa na juhovýchode krajiny zastavilo šírenie lesných požiarov.

Uviedol tiež, že "Austrália sa otepľuje, sezóna požiarov sa predlžuje" a závažnosť a frekvencia požiarov je čoraz vyššia. Braganza dodal, že z predpovedných modelov BOM o zmene klímy vyplýva, že "Austrália by sa určite mala pripraviť na pokračovanie týchto trendov." Austrália bojuje s veľkými požiarmi už niekoľko mesiacov.

Súčasná krízová situácia vznikla v dôsledku trojročného sucha, ktoré spôsobilo, že rozsiahle lesné porasty sú náchylnejšie na požiare. Od septembra 2019 požiare spálili viac ako 10,3 milióna hektárov pôdy a vegetácie. O život doteraz prišlo 26 ľudí a podľa odhadov zahynula alebo bola zranená približne miliarda kusov zvierat vrátane hospodárskych.

Viac o téme: DážďOchladenieAustráliaLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu