Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO More na pláž v Kalifornii vyvrhlo tisícky "penisov", čajky si prišli na svoje

Na breh kalifornskej pláže vyplavilo ryby, ktoré pripomínajú penis.
Na breh kalifornskej pláže vyplavilo ryby, ktoré pripomínajú penis. (Zdroj: Twitter/Bay Nature magazine, YouTube/Sport Fans體育迷)

SACRAMENTO - Na breh kalifornskej pláže Drakes sa vyplavilo tisíce rýb, ktoré vzhľadom pripomínajú penis. Ide o druh morských chobotničiek, ktoré trávia väčšinu svojho života na morskom dne. Zdá sa však, že ich pokojný život niečo narušilo a ocitli sa vyvrhnuté z mora. Biológ prezradil, že za to pravdepodobne mohla búrka.

Urechiscaupo, ktoré sú známe ako morské chobotničky či „penisové ryby“ sa ocitli na pláži Drakes v Kalifornii. Tieto 25-centimetrové tvory boli doslova rozhádzané po celej pláži a ľudia nedokázali identifikovať, o čo ide. Chobotničky sa väčšinu svojho života zdržiavajú na morskom dne, pod pieskom v mori dokážu prežiť aj 25 rokov.

„Nemal som tušenie, o čo ide. Boli rozhádzané na úseku troch kilometrov,“ uviedol David Force, miestny obyvateľ, ktorý tvory odfotil. „Všade boli čajky, ktoré ich požierali a boli také plné, že takmer nedokázali stáť,“ dodal Force. Svoje fotky poslal do magazínu „Bay Nature“, v ktorom je rubrika „Spýtajte sa prírodovedca“.

Na otázku, o aký druh ide, odpovedal biológ Ivan Parr. Prezradil, že ide o morské chobotničky jediného druhu vyskytujúceho sa v Severnej Amerike. Na dne morí vytvárajú nory v tvare písmena U. Vylučujú slizkú hlienovitú sieť, do ktorej chytajú planktón či baktérie a živia sa nimi. „Keď sa ich sieť upchá, jednoducho ju vcucnú dnu, rovno do úst,“ vysvetlil Parr.

Čítajte aj: FOTO Vedkyňa otvorila škatuľu s biotopom: Z toho, čo sa v nej nachádzalo, vás totálne strasie

Mnohých však zaujímalo, ako sa tieto tvory dostali na pláž. „Je tu veľké riziko pri stavaní nôr v piesku,“ uviedol Parr. „Silné búrky, najmä počas El Nino, sú schopné nahrnúť vodu do priehlbín na dne mora a s odlivom vyvrhnúť všetko na breh,“ dodal.

Viac o téme: KaliforniaPlážPenisové ryby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu