Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Vedkyňa otvorila škatuľu s biotopom: Z toho, čo sa v nej nachádzalo, vás totálne strasie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Sedalia Police)

MELBOURNE - Huntsman, pavúk z čeľade maloočkovitých, patria medzi pavúčích gigantov Austrálie. Ekologička Angela Sandersová sa o tom presvedčila na vlastné oči. Keď otvorila škatuľu s biotopom vačice, našla nie jedného, ale niekoľko desiatok týchto pavúkov. Išlo o hniezdo, z ktorého majú vedci nesmiernu radosť.

Po anglicky huntsmans, po slovensky pavúky - lovci, poriadne prekvapili ekologičku z neziskovej organizácie Bush Heritage v Melbourne. Otvárala drevenú škatuľu s prirodzeným biotopom vačice, keď objavila hniezdo týchto pavúkov z čeľade maloočkovité. Väčšina ľudí by sa asi zhrozila, no Angela sa potešila. 

FOTO Vedkyňa otvorila škatuľu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Bush Heritage Australia)

Tento objav znamená, že ekosystémy, ktoré odborníci obnovovali, sú teraz dostatočne pripravené na silnú druhovú rozmanitosť. O toto sa snaží aj prírodná rezervácia Monjebup v západnej Austrálii, ktorej cieľom je obnoviť prirodzenú ekológiu pôdy. V rámci svojho úsilia zamestnanci vysadili stromy, ktoré zabezpečili prirodzený biotop pre zvieratá. V súčasnosti je v rezervácií dostatok zvierat, napríklad vačíc a pavúkov-lovcov, slúžiacich ako potrava pre väčšie zvieratá. Keďže ešte stále nie sú stromy v rezervácii dostatočne vyrastené, experti museli vytvoriť biotopy pre tieto zvieratá v drevených krabiciach. Pavúky z čeľade maloočkovitých sa tak dostali do biotopu vačíc. 

FOTO Vedkyňa otvorila škatuľu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Peter Jaeger, Senckenberg Research Institute Frankfurt via the World Wildlife Fund))

Lovci zvyčajne prežívajú spolu pohromade pod kôrou stromov. Sandersová zistila, že škatule pavúkom mimoriadne vyhovujú. "Pavúky v nej sú rôznych druhov, rôznych veľkostí a farieb a tiež sú to exempláre rôznych vekových skupín," uviedla arachnologička Julianne Waldocková zo Západného austrálskeho múzea. 

Viac o téme: PavúkAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu