Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najväčšia chyba, ktorou si ničíte zdravie i peňaženku: Spúšťačom je tichý strašiak v spálni

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Spánok vo veľmi vykúrených a vyhriatych miestnostiach nemusí uškodiť iba vašej peňaženke, ale aj zdraviu. Britskí odborníci však varujú aj pred nadmerným chladom, pretože aj veľmi studené spálne môžu byť spúšťačom vážnych ochorení. Prechod z teplých častí bytu do vychladnutej spálne totiž znáša naše telo veľmi zle.

Keď sa vonku ochladí, zvykneme si naše príbytky vykurovať celú noc. Ranné prebúdzanie a opúšťanie vyhriatej postele potom síce nie sú veľmi kruté, ale v tejto súvislosti odborníci hovoria o viacerých zdravotných rizikách.

Tie potvrdila aj nedávna štúdia vykonaná vo Veľkej Británii. Uskutočnila ju spoločnosť Slumberdown a výsledky potvrdili, že 46 % ľudí, ktorí spávajú vo vykurovaných miestnostiach, sa ráno necítilo dobre. 37 % sa tiež sťažovalo na bolesti hlavy, sucho v ústach a dehydratáciu. Každý piaty respondent zároveň uviedol, že sa v noci budí, pretože je spotený.

Najväčšia chyba, ktorou si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Naše telo počas spánku pracuje a jeho teplota sa v priebehu noci mení,“ uviedol expert na spánok, profesor Jason Ellis. „Pred spaním nám teplota klesá a počas noci sa potom telo zahrieva. Z tohto dôvodu máme tendenciu zaspávať v teple, ale neskôr táto teplota telu prekáža, a preto mnohí pociťujú ráno problémy alebo sa v noci budia.“

Čítajte aj: O ktorej hodine sa milujete? Takýto má sex vplyv na naše zdravie v rôznych časoch dňa

Lenže teplota v miestnosti, kde spíme, nesmie byť ani príliš nízka, pretože telo vystavujeme ďalšiemu riziku. „Prechod z iných vykurovaných častí bytu do vychladnutej spálne má zlý vplyv na cievy a svalstvo,“ vysvetľuje kardiologička Maurice Pyeová. „Zmeny teploty môžu dramaticky ovplyvniť krvný obeh. Ak prechádzame z horúceho prostredia do studeného, dochádza k zvýšeniu krvného tlaku. Nastupuje reflex, ktorý zužuje tepny a znižuje prísun krvi do srdcového svalu, čo môže spôsobiť angínu pectoris, infarkt alebo zmeny srdcového rytmu.“ 

Odborníčka potvrdila, že má veľa pacientov práve s angínou pectoris, ktorí uvádzajú, že vo väčšine miestností im je dobre, ale keď vstúpia do vychladnutej spálne, cítia tlak na hrudníku. Pyeová preto odporúča, aby sme v spálni udržiavali teplotu nad 18 °C a takto by to malo byť aj ďalších miestnostiach v byte.

Viac o téme: SpánokTeplotaSpálňaKúrenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu