Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Amazonský prales je na pokraji svojej existencie, varujú vedci: Z ich predpokladu behá mráz po chrbte

Amazonský prales Zobraziť galériu (4)
Amazonský prales (Zdroj: Getty Images)

AMAZÓNIA - Najväčší dažďový prales na svete, Amazonský prales, môže zohrať kľúčovú úlohu v globálnom hydrologickom cykle planéty. Výskumní pracovníci tvrdia, že rok 2019 si získal globálnu pozornosť kvôli veľkému odlesňovaniu a požiarom. Predpokladajú, že práve z týchto dôvodov sa v Amazonii rozšíria savany.

„Aj keď rok 2019 nebol najhorším rokom ohľadom požiarov a odlesňovania v Amazónii, stále to bol rok, kedy globálne odlesňovanie a požiare vyvolali veľkú pozornosť,“ uviedli poprední výskumní pracovníci v oblasti životného prostredia. „Vzácny Amazonský prales je na pokraji svojej existencie a my tiež,“ dodali výskumníci.

Amazonský prales
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Matto Grosso Fire Department via AP)

Opierajú sa o dve štúdie, v ktorých profesor Thomas Lovejoy a výskumník Carlos Nobre tvrdia, že Amazonský prales je ohrozený odlesňovaním, ktoré zhoršuje globálne otepľovanie. Amazónia preto hrá dôležitá úlohu v hydrologických cykloch planéty. Keď je pôda odlesnená, viac ako polovica dažďovej vody vyteká preč a „nie je k dispozícii na recykláciu“.

Amazonský prales je na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Čítajte aj: Ľadovce v Grónsku ukrývajú záhadu: Jednu z nich vedci nedávno odhalili

Vedci preto predpokladajú, že odlesňovanie povedie k rozvoju saván a to hlavne vo východnej a južnej Amazonii. „Možno sa rozšíria do stredných a juhozápadných oblastí, pretože tieto zóny zažívajú iba minimálne zrážky, ktoré sú potrebné pre prosperitu pralesa,“ vysvetlili výskumníci. Odlesňovanie „povedie k stratám biodiverzity, uhlíka a následne aj blahobytu ľudí“.

Odlesňovanie v brazílskej Amazónii v novembri 2019 sa v porovnaní s rovnakým mesiacom v 2018 zvýšilo takmer o 104 percent. Za väčšinou prípadov stoja rozsiahle požiare. Počet požiarov v auguste 2019 bol trikrát vyšší než minulý rok. Brazílsky národný inštitút pre vesmírny výskum v štatistikách uvádza, že od augusta 2018 do júla 2019 bolo zničených 9 762 kilometrov štvorcových pralesa.

Viac o téme: PožiarAmazonský pralesOdlesňovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu