Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pikantný výskum odhalil, na ktorú časť prsníkov civia muži a ženy najčastejšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľský lekár z varšavskej nemocnice Memorial Hospital zverejnil výsledky zaujímavého výskumu. Respondenti v ňom určovali, ktorá časť ženských prsníkov je najsledovanejšia a púta najväčšiu pozornosť divákov. Toto zistenie môže napríklad plastickým chirurgom v budúcnosti napovedať, čomu majú venovať zvýšenú pozornosť počas skrášľovacieho zákroku.

Plastickí chirurgovia majú odlišné vnímanie ideálu krásy, čo sa môže niekedy prejaviť nie práve najšťastnejším výsledkom ich práce. Poľskí lekári preto v snahe získať čo najviac informácií o nárokoch na estetiku ženského hrudníka oslovili päťdesiat mužov a päťdesiat žien. Tí mali uviesť, ktorá oblasť ženského poprsia najviac priťahuje ich pozornosť. Odpovede sa v tomto prípade vôbec nelíšili a tak muži ako aj ženy sa zhodli v tom, že je to časť v okolí bradaviek. Tieto zistenia v budúcnosti pravdepodobne zlepšia výsledky kozmetickej aj rekonštrukčnej chirurgie.  

Pikantný výskum odhalil, na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Účastníci výskumu hodnotili estetiku a symetriu ôsmich rozličných typov ženských prsníkov, ktoré sa odlišovali z hľadiska veľkosti a stupňa ochabnutia. "Horné oblasti hrudníka prekvapujúco pozornosť  divákov nepriťahovali. Muži však pohľadu na túto partiu venovali o trochu dlhší čas ako ženy," uviedol vedúci štúdie Piotr Pietruski. Technológia sledovania sa tak stala akýmsi nástrojom na objektívnejšie hodnotenie faktorov ovplyvňujúcich vizuálnu príťažlivosť. Tieto údaje budú neskôr využité pri štandardizácii subjektívneho hodnotenia prsníkov.  Pokiaľ ide o priority operácie, môžu tiež uľahčiť komunikáciu medzi chirurgom a pacientkou. 

Pikantný výskum odhalil, na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia nepriamo potvrdila výsledky výskumu lekárov zu Stanford University. Tí už v minulosti zistili, že estetika dvorca bradaviek zohráva dôležitú úlohu pri rekonštrukcii prsníka po mastektómii. "Akceptácia priorít pacientov, ktorí upriamujú pozornosť na istú časť svojho hrudníka viac, ako na inú, nám môže pomôcť vylepšiť chirurgické výkony," skonštatoval autor Stanfordskej štúdie Gordon Lee.

Viac o téme: VýskumPrsia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu