Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pri gréckych brehoch objavili 2000 rokov starý vrak: Bol v ňom hotový poklad

Vrak lode obsahoval hotový poklad Zobraziť galériu (2)
Vrak lode obsahoval hotový poklad (Zdroj: Twitter/Zakynthos Informer)

ATÉNY - Pri gréckom ostrove Kefalonia v Iónskom mori bádatelia objavili zhruba 2000 rokov starý vrak rímskej lode s nákladom asi 6000 veľmi zachovalých amfor. Približne 30 metrov dlhý vrak vedci našli s pomocou sonaru pri prístave Fiskardo. Objav, ktorý podľa archeológov pochádza z obdobia medzi 1. storočím pred naším letopočtom a 1. storočím nášho letopočtu, by mohol priniesť nové informácie o rímskych obchodných trasách v Stredozemnom mori.

Polovica vraku s nákladom je podľa vedúceho výskumu George Ferentinose zakrytá sedimentom, a existuje tak šanca, že pri ďalšej misii bude odhalený celý drevený trup lode. V prístave Fiskardo boli nájdené antické domy, kúpele, amfiteáter a hrobky z rokov 143 pred naším letopočtom až 300 nášho letopočtu. Archeológovia v štúdii publikovanej v časopise Journal of Archaeological Science napísali, že išlo o prístav hojne využívaný Rimanmi na prepravu tovaru v Stredozemí.

Na lodi našli viac
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/ArcheologiaSubacquea)

Hlavnými komoditami, s ktorými sa vtedy v oblasti obchodovalo, boli olivy, olej, víno a obilia. Náklad väčšinou mieril do Ríma. Či bude vrak vyzdvihnutý z morskej dna, zatiaľ nie je jasné. Ak by sa tak stalo, mohlo by to odhaliť viac o jeho pôvode. Ďalšie informácie o lodi, ako napríklad dôvod stroskotanie, by mohlo priniesť detailnejšie skúmanie s pomocou podvodného sonaru. Skôr po archeologických nálezoch na morskom dne pátrali hlavne potápači. Moderné technológie v podobe sonarov je ale cennou metódou, pretože umožňuje rýchlejšie oddeliť možné vraky od prírodných objektov.

Viac o téme: LoďVrakGréckoAmfory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu