Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Po 14 rokoch sa opäť potopili k Titanicu: Strašný pohľad, hrozí katastrofa

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Tech Explorist)

NEWFOUNDLAND - Podľa spoločnosti kanadskej Caladan Oceanic, ktorá uskutočnila zatiaľ posledný ponor k Titanicu, je stav vraku katastrofálny a jeho trup sa o pár rokov úplne rozpadne. I tak má vraj ale ešte stále svoje čaro. Zo zaujímavých záberov sa už pripravuje dokumentárny film.

Titanic, ktorý skončil na dne Atlantického oceánu počas svojej prvej plavby do New Yorku v apríli 1912, postupne likviduje korózia a požierajú ho baktérie. Plavidlo, svojho času označované za najluxusnejší parník na svete, sa tak po 107-ročnom pobyte v hĺbke 4000 metrov pod morskou hladinou postupne rozpadá a stráca. Pohľad na stojaci trup parníka sa vraj čoskoro stane minulosťou. Svedčia o tom zábery kanadskej spoločnosti Caladan Oceanic, ktoré vznikli len nedávno.

VIDEO Po 14 rokoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Tech Explorist)

"Celá paluba sa na jednej strane čoskoro zrúti a vezme so sebou aj to, čo zostalo z dôstojníckych kabín. Zábery na kapitánovu vaňu sú veľmi populárne, ale aj tá sa už rozpadá," povedal historik Park Stephenson. 

VIDEO Vedec sa ponoril na najhlbšie miesto planéty: Z toho, čo objavil na dne, mu zostalo zle

Počas expedície, ktorá pozostávala z piatich ponorov uskutočnených 600 kilometrov južne od kanadského Newfoundlandu, boli zachytené vôbec prvé snímky v kvalite 4K. Uverejnené budú spolu s dokumentom, ktorý pripravuje filmová spoločnosť Atlantic Productions. Zábery zároveň umožnia prezeranie trosiek pomocou interaktívnej technológie a virtuálnej reality. Napriek zúfalému stavu vraku neskrývajú členovia expedície nadšenie. "Bol to výnimočný okamih. Plavili sme sa po boku lode a jasné svetlá ponorky sa odrážali od jej zvyškov. Ako keby na mňa žmurkala," uviedol člen expedície Victor Vescovo.  

Viac o téme: VrakTitanic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu