Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Mladík sa potápal pár metrov od pláže na Malorke: Jeho objav stráži bezpečnostná služba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Imaged)

PALMA DE MALLORCA - Len niekoľko metrov od pláže našiel v piesku na dne mora pri ostrove Malorka španielsky potápač zvyšky rímskej lode, ktorá je podľa odhadu archeológov stará asi 1700 rokov. Časť pláže neďaleko metropoly Palma de Mallorca bola uzavretá, aby tím expertov mohol vrak preskúmať a vyzdvihnúť zo dna. Miesto nálezu stráži 24 hodín denne súkromná bezpečnostná služba.

Félix Alarcón našiel vrak lode pri rekreačnom potápaní asi pred dvoma týždňami. Miestnym médiám teraz priznal, že od jeho objavu a oznámenia úradom uplynulo niekoľko dní. Nie však preto, že by si časť "pokladu" z lode chcel tajne ponechať. "Najskôr som myslel, že o vraku sa už vie, potom som si však uvedomil, že celé tie roky, čo sa tu potápam, som žiadny vrak nevidel," povedal Alarcón novinárom. Nález preto ohlásil až po pár dňoch a úrady na miesto okamžite vyslali profesionálnych potápačov a oblasť uzavreli.

Malorské úrady zatiaľ o náleze nezverejnili veľa podrobností. Podľa miestnych médiá je ale desať metrov dlhá a päť metrov široká loď zrejme prevážala rímske amfory, naplnené vínom alebo olejom. Plávala zrejme z juhu Pyrenejského polostrova do Ríma, keď neďaleko Malorky stroskotala.

Podpredsedníčka regionálnej baleárskej vlády Bel Busquetsová novinárom povedala, že vrak bude po vyzdvihnutí z morského dna zreštaurovaný a neskôr zrejme vystavený v miestnom múzeu na Malorke. Baleársky ostrov má na historické nálezy šťastie. Tento rok vo februári tu boli objavené dva vraky, z ktorých jeden taktiež pochádza z rímskeho obdobia. Tieto vraky však našli profesionálni potápači v rámci archeologického prieskumu.

Viac o téme: LoďVrakNález Mallorca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu