Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Našla sa kotva z legendárnej lode prevážajúcej gigantické bohatstvo: Začína sa honba za zvyškom pokladu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LAND'S END - Rybárska posádka vo vodách neďaleko anglického Cornwallu narazila na kotvu, ktorá údajne pochádza z legendárnej stredovekej lode prevážajúcej obrovské bohatstvo. Lovec pokladov ale varuje amatérov, že pri hľadaní ďalších pokladov by mohli čeliť veľkému nebezpečenstvu.

Kotvu našli 32 kilometrov južne od pobrežia Cornwallu. S najväčšou pravdepodobnosťou bola súčasťou pokladu, ktorý prevážala obchodná loď Merchant Royal. Tá sa potopila v roku 1641 v dôsledku nepriaznivého počasia, v tom čase bolo na jej palube viac ako 45-tisíc kilogramov zlata, kopec mexického striebra a 500-tisíc starých španielskych dolárov. Celková výška bohatstva dosahovala zhruba 1,3 miliardy eur. 

Kotva síce naznačuje, kde sa nachádza najhodnotnejší vrak lode na svete, lovci pokladov však varujú, že hľadanie pokladu by pre amatérov mohlo byť osudné. "Prieskumníci potrebujú vybavenie a odborné znalosti na to, aby sa ponorili do hĺbky 91 metrov a dostali sa tak až k Merchant Royal," upozornil Mark Milburn, ktorý pravidelne obhliada lodné vraky na pobreží Cornwallu.

Akýkoľvek nález taktiež bude musieť byť nahlásený britskej vláde, pretože loď, známa ako "El Dorado morí", leží v štátnych vodách. Potápač si môže poklad nechať len v prípade, že mu vláda vystaví potrebnú licenciu. Milburn prezradil, že spoločne s posádkou sa snažia kotvu uskladniť a zachovať. Vrak podobnej britskej lode prevážajúcej perly a diamanty z Indie našli pri Cornwalle potápači aj minulý rok. 

Viac o téme: VrakPokladBohatstvoMerchant royal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu