Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sedem TIPOV, ako si zacvičiť počas dňa: Ani netušíte, ako pri nich pomáhate svojmu zdraviu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ak ste dnes vyniesli ťažké tašky na vyššie poschodie alebo prebehli minimálne sto metrov k autobusovej zástavke, mali by ste vedieť, že ste vykonali vysoko intenzívny druh cvičenia. Najnovšie zistenia tvrdia, že podobné aktivity v priebehu celého dňa dokážu zaručiť množstvo zdravotných benefitov. Dokonca vraj stačí už tridsaťsekundový interval námahy.

Odborníci v oblasti zdravia nedávno prezradili, že cvičenie by malo trvať nepretržite aspoň desať minút. Neexistujú však žiadne dôkazy, ktoré by tento výrok potvrdili. Kompletne ho napríklad zamietla príručka "2018 US Physical Activity Guidelines Advisory Report" (Správa o usmerneniach o fyzickej aktivite pre rok 2018, pozn. red.), v ktorej sa píše, že akékoľvek cvičenie prospieva zdraviu, pričom nezáleží na tom, ako dlho ho vykonávame. 

Sedem TIPOV, ako si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Obľúbenosť krátkych časových úsekov fyzickej aktivity sa spája so známym druhom cvičenia, takzvaným vysoko intenzívnym. Ide o opakovanie krátkych, šesťsekundových až štvorminútových cvičení, medzi ktorými nasleduje pauza od tridsiatich sekúnd až po štyri minúty. Takéto cvičenie údajne zrýchľuje proces spaľovania tukov, zlepšuje kardiovaskulárny systém a posilňuje svalstvo.

Keď sa venujete takémuto cvičeniu, vaše telo sa rýchlejšie adaptuje na podobné aktivity v bežnom živote. To napríklad uľahčuje nosenie ťažkých tašiek či svižný ranný beh na zástavku. Pomôcť môže aj 20-sekundové stúpanie do schodov trikrát za deň, minimálne trikrát do týždňa po dobu šiestich týždňov. Benefitom je okrem iného zvýšenie respiračnej kapacity. 

Sedem TIPOV, ako si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Intenzita fyzickej aktivity môže byť z dlhodobého hľadiska prospešná najmä pre ľudí v strednom a vyššom veku. Napriek výhodám, ktoré prináša vysoko intenzívne cvičenie, môže byť nevhodné pre ľudí s chronickými ťažkosťami či staršie osoby. Tie by mali podobné cvičenia vykonávať pod dohľadom odborníkov. 

Teraz sa potešia všetci lenivci: Nemusíte chodiť do fitka, aj TAKTO môžete zlepšiť svoje zdravie

Mnoho ľudí však necvičí nie kvôli zdravotným problémom, ale kvôli nedostatku času. Preto prinášame pár tipov, ako sa môžete podobnému cvičeniu venovať každý deň a zároveň nestrácať drahocenný čas:

  • Nahraďte jazdu autom rýchlochôdzou alebo bicyklom
  • Používajte schody namiesto výťahu, snažte sa o rýchlejšie tempo stúpania do schodov
  • Zaparkujte auto ďalej od vchodu do nákupného centra, odnesiete tak ťažké tašky ďalej
  • Zvýšte intenzitu chôdze, až kým neucítite zrýchlený tep, v priebehu chôdze sa pokúste o tri až štyri "šprinty"; v tomto bode by ste nemali byť schopní viesť konverzáciu
  • Vhodná je tiež rýchlochôdza v intervale od 130 až 140 krokov za minútu
  • Snažte sa stúpať do kopcov
  • Zoberte psa na 30 až 90-minútovú prechádzku, pri ktorej ho pustíte z vôdzky a zabeháte si s ním 
Viac o téme: CvičenieFyzická aktivita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu