Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Optimizmus je veľmi dôležitý: Tento tréning mysle vám pomôže zmeniť život k lepšiemu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Niektorí z nás akoby boli vopred naprogramovaní za všetkých okolností hľadať svetlejšiu stránku vecí, zatiaľ čo iní sa sústreďujú predovšetkým na problémy. Avšak ktorý pohľad na svet je vhodnejší - ten optimistický alebo ten pesimistický? A je v našich silách ho zmeniť?

Chcete byť pozitívne naladení? Týchto sedem raňajok vám urobí deň podľa vášho gusta

Ako napísal denník The Daily Telegraph, podľa mienky niektorých nás lepšie chráni, ak sme pripravení na najhoršie. Napriek tomu by sa ale väčšina ľudí radšej cítila šťastne ako mizerne - aj keby sa veci mali neskôr zvrtnúť. A čo viac, dôkazy naznačujú, že optimizmus so sebou nesie značné zdravotné výhody.

Hanne Rasmussenová z Kansaskej univerzity analyzovala 83 štúdií, ktoré sa zamerali na spojenie medzi optimizmom a fyzickým zdravím. Zistila, že optimistický postoj je významným indikátorom lepšieho výsledku pri kardiovaskulárnych chorobách, rakovine, funkcii imunitného systému, znášaní bolesti, problémoch spojených s tehotenstvom - a dokonca aj celkovým prežitím.

Optimizmus je veľmi dôležitý:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Optimistický postoj môže tiež posilniť vzťahy. Sanjay Srivastava a jeho kolegovia z Oregonskej univerzity sa pýtali manželských a partnerských párov. Zistili, že aj v páre, kde je len jeden optimista, sú obaja so vzťahom spokojnejší.

Ak je to tak, potom prečo sú optimistami len niektorí z nás? Je to dané geneticky - ako niečo, čo buď máme, alebo nemáme - alebo je to niečo, čo sa môžeme naučiť?

Genetika rozhodne hrá svoju rolu, ako potvrdil napríklad výskum Elaine Foxovej a jej kolegov z Essexskej univerzity, alebo výskum Shelley Taylorovej z Kalifornskej univerzity v Los Angeles. Avšak vedci zapojení do obidvoch štúdií zdôraznili, že gény sú za optimizmus alebo pesimizmus zodpovedné len čiastočne - a každý, kto je odhodlaný vidieť radšej pohár napoly plný než prázdny, sa to môže naučiť.

Optimizmus je veľmi dôležitý:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Triky, ktoré vám pomôžu

Rozšírte pole možností. Kedykoľvek sa pristihnete, že očakávate katastrofu, zarazte sa. To je len jedna možnosť. Predstavte si dve ďalšie možnosti, ako všetko môže dopadnúť - jednu s neutrálnym a jednu s pozitívnym následkom. Tomu sa hovorí "pozitívna zmena rámca".

Precvičujte vnímavosť, teda schopnosť zámerne venovať pozornosť tomu, čo sa deje v prítomnom okamihu, bez toho, aby ste riešili minulosť alebo sa stresovali z budúcnosti.

Richard Davidson a jeho kolegovia na Wisconsinskej univerzite ponúkli 25 účastníkom osemtýždňový kurz vnímavosti. Potom im a 16 kontrolným účastníkom dali injekciu vakcíny proti chrípke. Tí, ktorí prešli kurzom vnímavosti, vykazovali zvýšenú aktiváciu v ľavej prednej časti mozgu, ktorá je spojená s pozitívnym efektom. Táto skupina tiež mala silnejšiu imunitnú reakciu na vakcínu.

Podľa snov zistíte, aké
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Chodievajte spať v dobrej nálade. To, na čo myslíme pred zaspaním, si s najväčšou pravdepodobnosťou zapamätáme. A preto si dajte na nočný stolík notes a než zhasnete lampičku, zapíšte si tri najpríjemnejšie okamihy z celého dňa - a poznačte si tiež niečo, na čo sa ďalší deň tešíte.

Predstavujte si svoje najlepšie ja. Yvo Meevissen a jeho kolegovia z Maastrichtskej univerzity vyzvali účastníkov štúdie, aby si každý večer päť minút pred spaním predstavovali čo najlepšiu podobu svojej osobnosti, a ďalších, aby mysleli jednoducho na svoje každodenné aktivity. Po dvoch týždňoch hlásili účastníci z prvej skupiny podstatné zvýšenie svojho optimizmu.

Viac o téme: TréningMyseľOptimizmusPesimizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu